Kina neće samo igrati odbranu u trgovinskom ratu

Kina neće samo igrati odbranu u trgovinskom ratu

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo u ponedjeljak da će njegova vlada odgovoriti ako SAD primijeni nove carine, uoči očekivane objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o novim carinama na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara, a tabloid Global Times je upozorio da u tom slučaju Kina neće igrati samo odbranu.

Glasnogovornik ministarstva Geng Shuang je rekao na konferenciji za novinare u Pekingu da bi se bilo kakvi razgovori između dviju zemalja trebali održavati na ravnopravnoj osnovi.

Kina neće biti zadovoljna samo time da igra odbranu u sve jačem trgovinskom ratu sa SAD-om, upozorava vrlo čitan kineski tabloid, dok se očekuje Trumpova objava novih tarifa.

Peking, također, može odbiti sudjelovati u predloženim razgovorima s Washingtonom kasnije ovog mjeseca ako Trumpova administracija nastavi s dodatnim carinama, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navodeći kineske dužnosnike.

U izvještaju The Journala se prenosi izjava kineskog dužnosnika koji kaže da Kina neće pregovarati “s pištoljem uperenim u njihovu glavu”.

SAD i Kina već međusobno naplaćuju carine na robu u vrijednosti 50 milijardi dolara u sve žešćem sporu koji je uzdrmao globalna finansijska tržišta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošle sedmice, američko ministarstvo finansija je pozvalo visoke kineske dužnosnike, uključujući potpredsjednika kineske vlade Liu Hea, na nove razgovore o carinskom sporu, premda su promatrači na objema stranama i dalje skeptični.

Visoki dužnosnik je rekao za Reuters tokom vikenda kako bi Trump nove carine mogao objaviti već u ponedjeljak.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci