Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Šta je WordPress?

  Šta je WordPress ? Rekli bismo jedan od najčešće korištenih softvera otvorenog koda

  WordPress je cjeloviti sistem upravljanja sadržajem koji je, sasvim slučajno ili ne, najpopularniji svjetski alat za izradu web stranica. Zapravo je toliko popularan da je preko 38% svih web stranica na internetu izrađeno baš uz pomoć ovog sistema.

  U razloge njegove popularnosti i dobrog rejtinga među korisnicima, u nastavku detaljnije odgovaramo na pitanje Šta je WordPress ?

  Jednostavnost – glavni adut WordPressa

  Kažete da nikada do sada niste imali priliku praviti jednu web stranicu? Zapamtite – uz WordPress to neće predstavljati nikakav problem! S WordPressom ne morate znati ništa o HTML-u, CSS-u ili bilo kojim drugim skraćenicama koje profesionalni web programeri vole prevrtati i smišljati.

  Drugim riječima, ne treba vam poznavanje niti jednog od programskih jezika kojima se programeri služe, jer vi svakako niste jedan od njih – vi samo želite svoju web stranicu. Pomoću WordPressa lako je izraditi web stranicu profesionalnog izgleda bez pisanja ijednog retka koda.

  Šta Je Wordpress?
  Šta je WordPress

  Ne treba vam niti znanje web dizajnera, obzirom da vam na raspolaganju stoje hiljade besplatnih već spremnih dizajn rješenja za vašu web stranicu, ukoliko se opredijelite za ovaj program. Ovi unaprijed izrađeni predlošci (dizjn rješenja) poznati su kao „teme“ u svijetu WordPressa.

  Šta Je Wordpress?
  Šta je WordPress

  Koju vrstu web stranica možete napraviti s WordPressom?

  WordPress može pokrenuti gotovo bilo koju web stranicu, od jednostavnog bloga do poslovnog web mjesta s svim njegovim karakteristikama i pluginima. Vjerovali ili ne, čak su omogućili i da ga koristite za stvaranje internetske trgovine pomoću popularnog dodatka WooCommerce.

  Dovoljno je jednostavan da ga svako može koristiti. Također nudi dovoljno mogućnosti i karakteristika da mnogi web profesionalci ga odaberu kao polaznu točku za prilagođene web stranice.

  Neke od najpopularnijih web stranica na svijetu izrađene su pomoću ovog programa. Pogledajte Web Showcase i vidjet ćete da imena poput New York Timesa ili pak The Rolling Stonesa također koriste ovaj program. Široko se koristi u gotovo svakoj industriji, uključujući i neprofitne organizacije.

  Kako WordPress radi?

  On je ono što nazivamo sistemom za upravljanje sadržajem (CMS). Možete to poistovjetiti sa operativnim sistemom mobitel ili računara, ali za vašu web stranicu.

  Zapravo radi na web poslužitelju tj. serveru, odnosno vašem web hosting računu. Možete mu pristupiti na vašem računaru ili mobilnom uređaju, pomoću standardnog web preglednika (Google Chrome, M. Firefox, Bing, Safari i sl.). Budući da obavlja sav teški posao, nije vam potreban poseban softver za izgradnju i upravljanje web stranicom.

  Ispod WordPress haube, nalazi se poslužitelj baze podataka (MySQL) za pohranu vašeg sadržaja i postavki web stranice, a web poslužitelj (obično NginX ili Apache) za isporuku vaših web stranica posjetiteljima vaše web stranice. Osnovna WordPress aplikacija programirana je na PHP i JavaScript.

  Neka vas ovi tehnički detalji ne prestraše, jer kao što smo već rekli, da biste koristili ovaj program, ne morate znati ništa o tim srodnim tehnologijama.On vas “štiti“ od toga tako da se nikada ne morate zamarati o stvarima poput SQL-a. Ali ako ste ipak programerski tip osobe koja to voli, možda će vam tehnički detalji ipak biti fascinantni.

  Je li WordPress besplatan?

  WordPress je besplatan za upotrebu i za modifikacije, a također imate pristup punom izvornom kodu. S tim u vezi, ako ste jedna od onih osobe koja se voli igrati kodom, možete ga natjerati da radi gotovo sve što želite.

  WordPress se distribuira pod licencom softvera otvorenog koda poznatom kao GPL. Ta licenca osigurava da WordPress ostane besplatan i da vlasnici web lokacija održavaju potpunu kontrolu i vlasništvo nad svojim web kreacijama.

  Za razliku od ostalih “besplatnih” alata za web stranice, WordPress ne zaključava vlasnike web lokacija u vlasničke usluge poput Wixa, Weeblya ili Squarespacea.

  Svoje web mjesto WordPress možete hostirati bilo gdje. Ukoliko pak unatoč svemu niste zadovoljni svojim WordPress hostom, svoju stranicu možete premjestiti na drugu uslugu hostinga u bilo kojem trenutku.

  Što se događa kada guglate “WordPress”?

  Guglanje “WordPressa” možda je jedna od rijetkih zbunjujućih stvari o WordPressu. Problem je u tome što kada proguglate pojam “WordPress”, pronaći ćete dva primarna rezultata:

  • WordPress.com
  • WordPress.org

  Iako bi vam vaš zdrav razum sugerisao da bi obe ove web stranice trebale biti iste, one to ipak nisu i to zapravo zbunjuje mnoge usere WordPress usluge. Prije nego što nastavimo dalje, važno je napomenuti da su to zapravo dvije različite verzije WordPressa.

  Koliku razliku čini .org ili .com?

  Zapravo su ova dva rezultata google pretrage vrlo različita. WordPress.com je hostirana verzija WordPressa. To znači da vaše web mjesto radi na službenim WordPress poslužiteljima. Možete odmah otići na WordPress.com i stvoriti web stranicu besplatno, ali imajte na umu da u ovoj verziji postoje neka ograničenja u korištenju. Tako npr. nećete imati pristup svim hiljadama dostupnih tema.

  Evo šta je zapravo WordPress kada gledamo .org vs .com, odnosno koje su to razlike:

  • WordPress.com je potpuno komercijalizirana mrežna platforma.
  • WordPress.org je softverski projekat otvorenog koda koji smo opisivali kroz tekst iznad.

  WordPress.com stvoren je zapravo kao rješenje za ljude koji se ne žele nužno sami nositi sa sirovim WordPress softverom, već bi radije željeli da imaju asistenta koji će to da riješi umjesto njih.

  Šta Je Wordpress
  Šta je WordPress

  Zaključne napomene

  Dakle, ono što dobivate s WordPress.com je mogućnost stvaranja računa – vašeg korisničkog profila – i zatim upotreba pojednostavljene verzije WordPressa koja je već unaprijed instalirana na serverima platforme. Web stranicu na taj način, možete izraditi brže nego sa standardnim WordPressom, ali se nauštrb te brzine odričete neke funkcije. Osim ako niste spremni platiti malu naknadu, u tom slučaju ne gubite ništa.

  WordPress.org je samostalna verzija WordPressa. Ovo je verzija koju ćete koristiti za pokretanje WordPressa na vlastitom računu web hostinga. Kada koristite ovu verziju, imate potpunu kontrolu nad dizajnom i funkcionalnošću svoje web stranice. Možete koristiti bilo koju temu koja vam se sviđa i instalirati bilo koji dodatak bez ograničenja.

  Dobra vijest je da WordPress nema zaključavanja. To zapravo znači da ukoliko započnete sa verzijom .com i odlučite da vam se WordPress toliko sviđa da želite u potpunosti iskoristiti sve što nudi, kasnije možete prijeći na web lokaciju .org koju sami hostirate, bez ikakvih problema.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Alem Sinanović
  Alem Sinanović
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU