Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Temim: Od sljedeće sezone ronjenje u turističkoj ponudi HNK-a

  Završna prezentacija projekta “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” (Wrecks4All), kojemu je jedan od ciljeva razvijanje sportsko-adrenalinskog turizma, održana je u utorak u Mostaru.

  – Danas završavamo ovaj projekt koji smo radili u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a koji je vrijedan oko 240.000 eura. Tu su naši partneri iz Splita, Kotora i Bara, a ovdje se radi o novom turističkom proizvodu, odnosno ronilačkom turizmu, kojeg ćemo turistima moći ponuditi već od naredne sezone – kazao je zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Semir Temim.

  Dodaje kako će turisti putem VR naočala moći “roniti” na tri lokacije u HNK.

  – Riječ je o Salakovačkom, Grabovičkom i Ramskom jezeru, za sada su to lokacije koje smo snimili i za koje smo napravili VR prezentacije. U sklopu navedenog projekta obnovljene su i prostorije Ronilačkog kluba Mostar, gdje smo od ruševine napravili potpuno novu zgradu i opremili klub najsuvremenijom opremom, ali i ovaj prostor u kojem će turisti od iduće godine moći isprobati navedene prezentacije putem VR naočala. Osim toga, turisti koji žele ići na ronjenje moći će se obratiti ronilačkom klubu koji će im to i omogućiti, ali sigurno će morati imati i neko osnovno znanje jer se ovdje neće raditi edukacija, nego samo nadopunjavanje iskustva ljudima koji se već negdje ronili – naveo je Temim.

  Ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split Ljubomir Radić kazao je kako je ta ustanova u okviru projekta uvela uvela nove tehnologije i sadržaja u Muzej.

  – Kad se projekt ocjenjivao tu se dobilo više bodova upravo zbog novih tehnologija i novih sadržaja koji će posjetiteljima biti jako atraktivni, a stvaranjem tih sadržaja paralelno u Mostaru i Kotoru dobila se šira ponuda koja može utjecati i na poboljšanje ronilačkog turizma. Kada neki posjetitelji vide to u VR tehnologiji, odnosno zarone virtualno na tim lokacijama, zasigurno će im pobuditi interes da se to realizira i u stvarnom životu, a lokacije su i birane tako da budu dostupne, nije se išlo na prevelike dubine. Možemo reći da je u pitanju kombinacija popularizacije ronilačkog turizma, ali i svakom od gradova iz zemalja partnera novi sadržaj i iskorak u vidu novih tehnologija, kao i dobivanje novih prostora, poput ovog u Mostaru – kazao je Radić.

  Podvodni arheolog s Podmorskog fakulteta iz Kotora Darko Kovačević kazao je ovaj projekt iniciran baš s navedenog fakulteta.

  – To smo učinili jer smo analizama utvrdili da Crna Gora zahtjeva unaprijeđenje sektora ronilačkog turizma i svih sistema vezanih za podvodnu kulturnu baštinu i tako smo se uvezali s Mostarom i Splitom, te pokrenuli inicijativu koja je na lokalnom nivou u Crnoj Gori dala fantastične rezultate. Ono što je jedan od najzanimljivijih ishoda ovog projekta je da je naša zemlja dobila referentnu akademsku istraživačku jedinicu na Pomorskom fakultetu koju ćemo nastaviti graditi kroz naredne projektne aktivnosti i međunarodnu suradnju, kao jedinicu koja će osigurati održivost rezultata i same ideje projekta Wrecks4All – naglasio je Kovačević.

  Menadžer Turističke organizacije Bar Ilija Stojević kazao je kako ovaj projekt omogućuje ljudima koji nisu ronioci da obiđu podvodne lokacije u Baru, Mostaru i Splitu.

  – U Baru do sada nije postojala ovakva ponuda, posebno što se tiče mapiranja tih podvodnih olupina, ali definitivno ćemo ovaj vid turističke ponude sada mnogo više forsirati – kazao je Stojević.

  Aleksandra Banić iz Pomorskog fakulteta u Splitu istaknula je kako je cilj bio spojiti crnogorsku, hercegovačku i dalmatinsku kulturnu baštinu na način da je se pretvori u moderni oblik turističke ponude koja će biti dostupna svim turistima.

  – Ta veza između Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore radi tijekom ljeta, a mi kao Pomorski fakultet smo sudjelovali u projektu na način da smo locirali podmorske olupine, snimili ih i dali u digitalnom obliku kako bi se oni dalje obrađivali za ovu VR produkciju i tu virtualnu realnost koja je danas postala jako popularna i koju ćemo poslije ponuditi našim turistima – kazala je Banić.

   

  (fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU