Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Stambeni kredit kalkulator vam omogućava da brzo i jednostavno izračunate kolika bi vam bila mjesečna rata za određenu svotu novca i rok otplate stambeni kredita.

  Šta je stambeni kredit kalkulator

  Odluka o stambenom kreditu je velika odluka, odluka koju svakako ne treba donositi brzo.

  Na našem tržištu postoji mnogo banaka koje vam mogu dati takav kredit, ali pod drugačijim uslovima. 

  Stoga je izračun kamate i rate stambenih kredita jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti. Naš stambeni kredit kalkulator može vam pomoći.

  Kada napravite računicu, stvari će vam postati mnogo jasnije.

  Osnovne informacije o stambenim kreditima 

  Stambeni krediti su vrsta kredita koji se koristi za financiranje nekretnina. To uključuje kupovinu, izgradnju, nadogradnju ili samo uređenje nekretnine.

  Ali takvi zajmovi često dolaze sa poticajima koje daje vlada za podsticanje ekonomske aktivnosti.

  Bez obzira na to, banka će uvijek tražiti neki način da se osigura u slučaju da zakupac ne bude u mogućnosti da otplati kredit, a ti načini uključuju žirante, založno pravo na nekretninama i slično.

  Stambeni Kredit Kalkulator
  Stambeni kredit kalkulator vam pomaže da izračunate rate i kamate

  Uslovi za dobivanje stambenog kredita u BiH

  Kada je u pitanju dobivanje stambenog kredita, sve banke će pred vas staviti neke osnovne uslove koje morate ispuniti, a koji su manje-više isti za koga god da se obratite.

  Naime, ovi krediti su namijenjeni fizičkim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Bosni i Hercegovini i koje su kreditno sposobne.

  Definicija kreditne sposobnosti može varirati od banke do banke, a ovdje morate vidjeti koliki je maksimalni omjer duga koji možete imati i kolika su vaša mjesečna primanja jer od toga zavisi najveći mogući anuitet kredita.

  Kamate na stambene kredite u BiH

  Kamate na stambene kredite u trenutku pisanja ovog teksta su kod većine banaka oko 3.2%, a treba napomenuti da možete birati između fiksnih i varijabilnih kamatnih stopa. 

  U nekim ponudama moguće je čak i kombinovati ove dvije opcije, tako da, na primjer, stopa u prvih pet godina otplate kredita bude fiksna, a zatim promjenjiva.

  Na kamatnu stopu može uticati i rok otplate kredita, pa ako ugovorite kredit sa dužim rokom otplate, moguće je da će kamata biti veća.

  Stambeni Kredit Kalkulator
  Stambeni kredit kalkulator BiH

  Dokumentacija za stambeni kredit

  Što se tiče dokumentacije potrebne za podizanje stambenog kredita, ona prvenstveno uključuje zahtjev za kredit, zatim kopiju lične karte svih učesnika u kreditnom odnosu, dokaz o bonitetu, izvod iz zemljišne knjige i procjenu vrijednosti imovine.

  Međutim, ovisno o namjeni kredita, možda će vam trebati trošak radova (ako se radi o uređenju, dogradnji ili rekonstrukciji), energetski certifikat.

  Potreban je i (pred)ugovor o prodaji nekretnine te saglasnost svih ovlaštenih vlasnika nekretnina od strane notara.

  Svaka banka na svojoj web stranici ima listu potrebnih dokumenata za svaku vrstu kredita, pa kada tačno budete znali za koju svrhu podižete ovaj kredit, saznat ćete i koji dokumenti su vam potrebni.

  Kako Banke Procjenjuju Nekretnine
  Stambeni kredit kalkulator

  Stambeni krediti za mlade u BiH

  Kao što smo već rekli, često se mogu dobiti poticaji za ovu vrstu kredita.

  Za to se potrebno dodatno informisati kod banke i nadležnih institucija u vašoj općini, kantonu ili entitetu.

  Uopšteno govoreći, aplikant treba da ima manje od 45 godina i da nema vlasništvo nad nekretninom kako bi mu se odobrio poticaj na određeni procenat mjesečne rate kredita

  Tačan iznos zavisit će od indeksa razvijenosti općine u kojoj se nalazi ciljna nekretnina, a treba reći da se takvi poticaji mogu dobiti za kupovinu stana ili kuće, ali i za izgradnju nekretnine.

  Subvencionirani dio mjesečne rate kredita otplaćuje se najmanje pet godina, a rok otplate ovih kredita ne može biti kraći od 15 godina. 

  Međutim, u slučaju da podnosilac zahtjeva ima porodicu sa djecom ili djecu za vrijeme trajanja subvencije kredita, ova subvencija se može produžiti za jednu ili dvije godine.

  Kako Uložiti U Nekretnine
  Stambeni kredit kalkulator BiH

  Stambeni krediti kod banaka u BiH

  Gotovo svaka banka koja danas postoji na našem tržištu može aplicirati za stambeni kredit.

  Ali nisu sve ponude iste, tako da ćete morati provesti neko vrijeme prikupljajući i analizirajući informacije kako biste dobili najbolju ponudu.

  Neke banke će vam moći ponuditi nižu kamatu od drugih, ali je moguće da će rok otplate biti nešto duži.

  Osim toga, potrebno je vidjeti koji je maksimalan iznos kredita koji možete dobiti – uzimanje kredita koji nije dovoljan za kupovinu željene nekretnine nema previše smisla.

  Postoje dodatni troškovi koji prate ovaj proces, o čemu također treba voditi računa, što znači da konačni obračun može zavisiti od niza faktora.

  Kako bismo vam olakšali snalaženje, biznis portal Poslovni Svijet donosi više informacija kada su u pitanju Banke u BiH.

  Uz naš stambeni kredit kalkulator, lako ćete doći do konkretnih brojki koje možete očekivati ​​u slučaju dobivanja kredita.

  Tako ćete imati prilično jasnu sliku o mjesečnim troškovima i konačnoj cijeni kredita.

  Kako Se Izračunava Kalkulacija Cijene Robe
  Stambeni kredit kalkulator

  Preporučujemo i ove korisne alate