back to top

Kako kupiti dionice na berzi

Prije nego što se odlučite za kupnju dionica na berzi, pročitajte ovaj članak kako biste bili sigurni da znate kako kupiti dionice na berzi.

Akcija je vrijednosni papir i pisani je dokument koji sadrži imovinsko pravo kojim se izdavatelj obavezuje ispuniti zakonsku obavezu prema imaocu. Udio izdaje akcionarsko društvo i predstavlja dio njegovog kapitala. Kada odlučite trgovati vrijednosnim papirima ili dionicama, slijedite ove korake i pametno donosite odluke.

Prvi korak – poručite tržište

Naš savjet vam je da odvojite vrijeme i proučite trenutno tržište prije nego što krenete u kupovinu dionica kako biste znali koja je trenutno najsigurnija investicija. To možete učiniti prateći svakodnevnu situaciju na berzi u dnevnoj štampi.

Kako Kupiti Dionice Na Berzi

Raspitajte se na internetu koje kompanije imaju dobro razvijen plan rada za određeni period, kao i kako rade. Informišite se na svaki mogući način da biste saznali što više i napravili najbolji mogući izbor.

Kako funkcionište ta kupovina na berzi?

1) Obratite se brokersko-dilerskoj kompaniji i potražite njihove vodiče.

2) Morate odabrati svog brokera i zaključiti ugovor.

3) Zatim morate otvoriti namjenski račun u banci koja je članica Centralnog registra.

4) Razmislite i odredite koliko novca želite uplatiti u banku za željene dionice.

5) Odlučite koje dionice i koje kompanije želite kupiti.

6) Na kraju, trebali biste izdati nalog odabranom brokeru da vam kupi određeni paket dionica odabrane kompanije, gdje odredite gornji iznos koji ste spremni platiti po dionici, kao i period za koji će nalog za kupovinu dionica vrijediti.

Kako Kupiti Dionice Na Berzi

Napomena

Uvijek imajte na umu u šta ulazite i znajte da je berza jedna velika kladionica, zato budite spremni na moguće gubitke i uznemiravanje. Berza može dugoročno dobro profitirati, ali potrebno je puno učenja, rada, rasuđivanja i strpljenja. Sretno!

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU