Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vlada SBK prihvatila Nacrt proračuna za 2023. godinu

  Vlada Kantona Središnje Bosne na sjednici u Travniku prihvatila je te uputila u Skupštinu Nacrt proračuna za 2023 .godinu.

  Ukupni prihodi i rashodi planirani su u iznosu od oko 302 milijuna maraka i veći su za 10,6 posto u odnosu na proračun za prošlu godinu, a osim rasta socijalnih davanja posebno se ističe i rast plaća proračunskih korisnika u skladu s povećanim troškovima života.

  Najveća stavka rashoda odnosi se na plaće uposlenih u iznosu od oko 161 milijun maraka i bilježi rast od oko 16 posto.

  “Riječ je plaćama uposlenih u obrazovanju, za njih oko 3,5 hiljada u osnovnim i srednjim školama, za oko 1.100 uposlenih u MUP-u, te uposlenima u pravosudnim institucijama i organima uprave”, kazala je ministrice finansija Kantona Središnje Bosne Mirjana Plavčić.

  Po njezinim riječima, u 2023.godini osnovica je zadržana na 330 maraka, Kanton je dostigla razinu Federacije BiH i ostalih općina, uz vrijednost boda od 1,1 što znači povećanje plaća u javnom sektoru za 10 posto.

  “Time Vlada u određenoj mjeri neutralizira utjecaj inflacije na plaće uposlenih”, dodala je ministrica.

  Tekući transferi i drugi tekući rashodi planirani su u iznosu od blizu 50 milijuna maraka, te bilježe rast od oko 4 posto u odnosu na 2022. godinu. Kapitalni transferi planirani su u iznosu od oko 11 milijuna maraka i veći su za oko 32 posto u odnosu na 2022. godinu. Ovome treba dodati još oko sedam milijuna transfera iz vlastitih, namjenskih i drugih izvora, naveli su iz Vlade SBK.

    Javni poziv privrednicima Općine Konjic da apliciraju za povoljna sredstva finansiranja

  “Analiza transfera po sektorima, odnosno nadležnim ministarstvima pokazuje da je Vlada prepoznala sve segmente društva, te značajan doprinos dala određenim kategorijama stanovništva pokazujući time socijalnu osjetljivost”, navela je ministrica Plavčić.

  Naime, osigurana su sredstva za egzistencijalnu naknadu za razvojačene branitelje, jer je u 2022.godini izmijenjen Zakon o egzistencijalnoj naknadi čime je proširen obuhvat na branitelje sa 53 i 54 godine života što iziskuje novi 1 milijun maraka na godišnjoj razini.

  U oblasti socijalne skrbi planirana su veća sredstva imajući u vidu da su stupili na snagu zakoni koji su stvorili obveze prema kantonima, misleći prije svega na porodiljne naknade.

  U oblasti predškolskog odgoja planirani su transferi prema predškolskim ustanovama kao pomoć Kantona u funkcioniranju, ali i subvencije troškova smještaja djece u predškolske ustanove.

  U oblasti kulture i športa planirani su transferi u ukupnom iznosu od oko tri milijuna maraka.

  Nastaviljeno je s povećanim kapitalnim ulaganjima u škole na razini Kantona, te je u te svrhe planirano ukupno oko 8 milijuna maraka.

  Planirana su također sredstva za završetak zgrade Suda u Vitezu u iznosu od 1,2 milijuna maraka, rekonstrukcije i investicijsko održavanje policijskih postaja 1,2 milijuna maraka kao i veće potpore u poljoprivredi, u oblasti infrastrukture, gospodarstva.

  Objava Vlada SBK prihvatila Nacrt proračuna za 2023. godinu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU