Svjetski lideri u proizvodnji svile

Svjetski lideri u proizvodnji svile

Svila kao jedan od najprestižnijih materijala među prvima je dosegla rang industrijske proizvodnje. Ovaj materijal je bio mjerilo statusa prije 5.000 godina i samo su bogati i imućni imali privilegiju da ga nose.

Zahvaljujući proizvodnji, cijene su se promijenile, ali je svila i dalje među najskupljim materijalima u svijetu, a njeni kupci su i dalje bogati sloj društva. Svila je kao tekstilno vlakno prijatna za kožu, odvaja vrućinu i suvišnu vlagu. Interesantan je podatak da su njena vlakna jača od čelika, koristi se kod supersoničnih aviona, gume kod profesionalnog biciklizma, vojne opreme, itd. Imaju veliku rastezljivost, a čista svila je teško zapaljiva.

Neke stvari vremenom ne gube na značaju, a jedna od tih je svakako svila.

Rad u ovoj industriji nije nimalo jednostavan, jer je način na koji se dobivaju svilena vlakna uz pomoć dudovog svilca. Prije nego se započne proces obrade svile, uzimaju se čahure od dudovog svilca gdje samo jedna čahura ima oko hiljadu jardi vlakna svile. Ovaj materijal potječe iz Kine i nekoliko vjekova je bio glavni trgovački adut kineskih dinastija. Situacija nije značajno izmijenjena ni danas, jer je svila uzrok razvoja velikog trgovačkog puta nazvanog Put svile što je doprinijelo i bržem razvijanju međusobno udaljenih civilizacija.

Pored Kine koja vodi u proizvodnji sa 146.000 metričkih tona svile godišnje, na drugom mjestu je Indija sa 28.708 godišnje proizvodnje svile.

Osim Kine i Indije, 6 država koje su svjetski lideri u proizvodnji svile su:

  1. Uzbekistan 1.100 metričkih tona svile godišnje,
  2. Tajland 692 metričke tone svile godišnje,
  3. Brazil 560 metričkih tona svile godišnje,
  4. Vijetnam 420 metričkih tona svile godišnje,
  5. Sjeverna Koreja 320 metričkih tona svile godišnje,
  6. Turska 32 metričke tona svile godišnje.

Kada malo analiziramo ove države, možemo uvidjeti da su sve relativno ekonomski stabilne. Politika u svakoj od ovih država fokusirana je na maksimalni izvoz svojih proizvoda u što veći broj država. Kina već godinama vodi glavnu riječ na tržištu, a izgradnjom Puta svile njihov status će se dodatno osnažiti.

Da li će neka od zemalja svjetskih lidera u proizvodnji svile doseći bolju poziciju – ostaje da pratimo.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci