back to top

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta i koja su to top zanimanja koja će u narednoj godini donijeti moguću zaradu

Freelancing je posljednjih godina postao jako popularna opcija za karijeru. Bilo da ste u potrazi za poslom, želite dodatan izvor zarade ili vas privlači život digitalnih nomada, freelancing je pravo rješenje.

Prednost honorarnog zaposljenja je što je moguće raditi više poslova istovremeno i što sami organizujete svoje vrijeme. Takođe, ovo je način da sa malo ulaganja zaradite novac.

Da biste se bavili freelancingom, potrebno je osnovno predznanje iz oblasti kojom želite da se bavite.

Ukoliko nemate predznanje, možete ga steći putem kurseva, poput onih na platformi Udemy, koji će vas pripremiti za obavljanje freelance poslova.

Postoje i specijalizovane škole i akademije koje nude teorijska i praktična znanja u različitim oblastima.

Freelancing ima dve velike mane.

Prva je nesigurnost; jednog mjeseca ste prebukirani, a naredng uopšte nema posla. Druga mana je što je lokalno tržište veoma nerazvijeno, pa se morate okrenuti stranom tržištu, za šta je potrebno napredno znanje engleskog jezika.

Naravno, kako raste poslovanje putem interneta, tako raste potreba za zapošljavanjem freelancera, pa bi se oba problema mogla uskoro riješiti.

Pripremili smo listu top 5 zanimanja koji omogućavaju pristojnu zaradu putem interneta.

1. Programer posao tražen svugdje

Softverska industrija već sada ima značajno učešće u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH, a njene prednosti u odnosu na ostale industrije su velike.

Posebno se ističe po kvalitetu radnih mjesta, lakom nalaženju posla, visokim zaradama (čak 50%-70% veće od prosječnih plata), ali i po tome što bilježi najbrži rast izvoza, prihoda i zaposlenih, zahtjeva manja početna ulaganja za osnivanje i razvoj i otvaranja novih radnih mjesta.

Osim toga, IT sektor je neizostavan dio rasta svih drugih industrija na globalnom nivou.

Prema istraživanjima Bit Alijanse, BiH se suočava sa deficitom od 6000 ljudi u IT sektoru, sa tendencijom da se taj broj poveća u narednim godinama.

Prema podacima prikupljenim u studiji koju su sproveli u saradnji sa UNDP BIH, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno, uglavnom zbog nedostatka kvalifikovanog kadra.

Istraživanja pokazuju da je za kompanije jeftinije da unajme freelancere nego da zaposle i obuče radnika.

Ako se u obzir uzme i to koliko je pandemija korona virusa uticala na prelazak kompanija na rad od kuće i porast potrebe za kvalitetnim kadrovima u  IT oblasti, sve govori u prilog tome da je sada pravo vrijeme za početak karijere u ovom sektoru.

Kako Zaraditi Preko Interneta
Kako zaraditi preko interneta bez iskustva ? Naucite posao gledajuci youtube tutorijale

2. Copywriter poslovi su jako traženi

Copywriteri  su osobe koje pišu teksove čiji je direktan cilj prodaja:

reklame, oglase, mejlove, prodajne tekstove za web sajtove, newsletere, slogane, objave na društvenim mrežama itd.

Zadatak copywritera je da napiše tekst koji će navesti čitaoca na određenu akciju- kupovinu, prijavu na newsletter i slično.

Da bi napisali kvalitetan tekst, copywriteri mnogo istražuju, prepravljaju, formatiraju, lektorišu i obavljaju niz propratnih poslova.

Istraživanja pokazuju da ima premalo copywritera za postojeću i buduću količinu posla na web tržištu jer je ova industrija ogromna i ima tendenciju nevjerovatnog rasta.

3. Kako postati Content Writer i dobiti posao odmah

Content Writer je osoba koja kreira pisani sadržaj na internetu.

Radi za magazine, portale, blogove, pa čak i kompanije, a piše sadržaje koji treba da edukuju, informišu i zabave publiku.

Dobar pisac mora da poznaje pravopisna i gramatička pravila, ali i publiku kojoj se obraća.

Rečenice ne bi trebalo da budu previše dugačke i preopterećene komplikovanim terminima.

Naslov i uvod bi trebalo da zaintrigiraju potencijalnog čitaoca, a potom se kroz tekst “ispriča priča” i pružaju korisne informacije.

Savjet za posao:

Pisac koji poznaje osnove SEO optimizacije, lakše će dobijati poslove i moći će da ih naplatite više.

4. SEO Stručnjak posao koji se traži svugdje

Istraživanja pokazuju da preko 93% online iskustava počinje kucanjem određenih riječi u pretraživaču!

Da bi se neki sajt dobro kotirao u pretrazi, potrebno je odraditi dobar Search Engine Optimization – SEO.

SEO Specialist ima zadatak da različitim postupcima obezbjedi da određeni sajt lakše dospije do prvih stranica pretraživača.

Procjenjuje se da se svake sekunde desi preko 70000 novih pretraga na Google-u, što govori o tome koliko je dobar SEO neophodan i koliko će potreba za SEO stručnjacima rasti u narednom periodu.

Osnove SEO optimizacije se mogu savladati za dva do tri mjeseca, ali kako Google često mjenja svoj algoritam, potrebno je konstanto pratiti nova pravila.

Postoje različiti kursevi i akademije koje nude obuke za savladavanje ove važne, ali ne tako jednostavne oblasti digitalnog marketinga, poput SEO Akademije, gdje postoje SEO kursevi za početni i napredni nivo.  

5. Virtuelni asistent posao

Virtuelni asistent je administrativni asistent koji radi putem interneta.

On je desna ruka menadžera, zadužen za pisanje mejlova, zakazivanje sastanaka, organizaciju putovanja, pravljenje prezentacija i obavljanje drugih zadataka po potrebi.

Freelance virtuelni asistenti često rade za više kompanija odjednom, ukoliko imaju dobre organizacione vještine.

Na internetu postoji mnogo mogućnosti za zasposlenje, a istraživanja pokazuju da će se broj slobodnih mjesta povećavati kako bude rastao broj kompanija koje posluju putem interneta.

Osim toga, posao virtuelnog asistenta daje detaljan uvid u internet poslovanje, što može biti korisno ukoliko osoba želi da pokrene svoj internet biznis.

Kako Zaraditi Preko Interneta
Kako pronaci posao od kuce ?

Kako pronaći online posao ?

Freelance poslove je najbolje raditi putem provjerenih platformi, koje imaju jasna pravila i garantuju da će klijent platiti posao.

Svaka platforma daje određen broj besplatnih prijava za poslove, a kasnije je potrebno uplatiti članarinu. Evo nekoliko preporuka “slobodnjaka”:

UpWork

Ovo je jedna od najvećih platformi za freelancere. Relativno je lako doći do posla, ali platforma od freelancera uzima  20% od ukupne zarade za prvih 500 dolara od određenog klijenta.

Toptal

Ovo je platforma za ljude sa dosta iskustva i prilikom registracije je potrebno proći određene testove.

People per hour

Ova platforma je usmjerena ka svim freelancerima koji su zainteresovani za rad na web projektima, poput dizajnera, web developer, SEO stručnjaka, digitalnih marketara ili softverskih inženjera.

Guru

Na ovom sajtu ćete moći prikazati čitavo svoje dosadašnje iskustvo, te ćete dnevno dobijati prijedloge za poslove na osnovu svojih kompetencija.

Prednost u odnosu na druge platforme je manja konkurencija, pa samim tim i viša zarada.

Jobrack

Ovo je platforma za radnike isključivo iz Istočne Evrope, što smanjuje konkurenciju.

Takođe, na portalu Freelancing.ba mogu se pronaći sve neophodne informacije iz svijeta freelancinga u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo:

DRUGI UPRAVO ČITAJU