back to top

Njemačka recesija osjetit će se i u BiH

Piše: V.S.Herceg

Gospodarstvo u Njemačkoj, kao zemlje koja je jedna od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

Ako se gospodarstvo smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, izvijestila je njemačka agencija DPA. Visoka inflacija lišila je gospodarstvu potpore osobne potrošnje, pokazuju novi podaci. Osobna potrošnja smanjila se za 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1,7 posto.

Njemački statistički zavod izvijestio je kako su kućanstva manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću te opremanje prostora.

Projekcije kolike će posljedice njemačke recesije ili koliko su one već utjecale na gospodarstvo BiH tek se očekuju. Iako je BiH u ožujku zabilježila rekordan izvoz u Njemačku, ekonomski analitičari su vrlo oprezni da će smanjenje osobne potrošnje Nijemaca utjecati i na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

„Trebalo bi se pripremiti za amortizaciju negativnih posljedica“

Podsjetimo da je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić, u izjavi za agenciju SRNA potvrdio da će se loša ekonomska kretanja u Njemačkoj negativno odraziti i na BiH, ali i upozorio kako bi se trebalo pripremiti za amortiziranje ovih negativnih posljedica.

-Njemačka značajan ekonomski partner BiH, kao uvoznik i izvoznik robe, kao i tehnologije iveliki broj ljudi iz BiH živi i radi u toj zemlji. To znači da ćemo loša ekonomska kretanja, ako se nastave u Njemačkoj, osjetiti u negativnom kontekstu, kroz smanjenu potražnju naših proizvoda, smanjenje investicija u BiH, smanjenje doznaka iz inozemstva, pa i mogući povratak privremeno zaposlenih, upozorio je Vladušić.

On je podsjetio kako se radi o najjačoj ekonomiji u Europi te da njen ulazak u recesiju može biti i upozorenje za ostale ekonomije.

-Do ovog stanja u Njemačkoj došlo je zbog oslonjenosti Njemačke ekonomije na uvoz energenata iz Rusije i potom nagli prekid, te zamjena s drugim izvorima, znatno skupljim. Drugi razlog je znatno izdvajanje sredstava za vojnu pomoć Ukrajini, naveo je Vladušić.

Već sada se vidi usporavanje bh ekonomije

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić i dekan i predavač na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu SSST, tijekom cijele prošle godine najavljivao je kako nakon inflacije dolazi recesija.

-Službeno je objavljeno da je Njemačka, najsnažnija ekonomija u EU, ušla u recesiju, nakon što je imala dva uvezana kvartala pada ekonomske aktivnosti. Ova vijest je dosta bitna i za našu državu, jer je Njemačka najbitniji trgovinski partner naše države, što se već sada osjeti kroz usporavanje ekonomske aktivnosti. Najavio sam da je potrebno pratiti što se događa u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj, jer će se to odraziti na pad našeg izvoza, što se i dogodilo u travnju, ocijenio je Hadžić.

Podsjetio je i kako je već 2021. godine ocijenio kako se može očekivati i rast kamatnih stopa iako su mu suprotni stavovi spočitavali kako je to “plašenje javnosti i iznošenje paušalnih ocjena”.

-Izvoz BiH u travnju, značajno je smanjen. Prema podacima i državne Agencije za statistiku, zabilježen je pad od 210 milijuna KM ili 13% u travnju ove godine u odnosu na travanj prošle godine. Također, zabilježen je i smanjenje uvoza. Kumulativno gledano, u prva četiri mjeseca, zabilježen je pad izvoza, te rast uvoza, što će, u slučaju da se ovi trendovi nastave do kraja godine, dovesti u najboljem slučaju do usporavanja ekonomske aktivnosti, ocijenio je ovaj ekonomski analitičar.

On je pri tom podsjetio kako je pad izvoza u Federaciji BiH čak bio i veći u travnju i iznosio je 15,4%.

-S obzirom na snažnu vezu između izvoza i bruto domaćeg proizvoda, lošija vanjskotrgovinska razmjena utjecati će svakako na razinu ekonomske aktivnosti. Tijekom cijele prošle godine najavljivao sam da će ove godine doći do usporavanja ekonomske aktivnosti.

Razlog za pad je smanjenje izvoza Prerađivačke industrije, te dosta manji izvoz u Italiju, koja je također jedna od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.Još uvijek je rano za donošenje zaključaka i prognoza za ovu godinu, ali obzirom na manju naplatu PDV-a u aprilu, pad izvoza, te usporavanje rasta cijena – inflacije, u ovoj godini možemo očekivati usporavanje ekonomske aktivnosti, zaključio ja Hadžić.

No, konkretno kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni, BiH je u prva četiri mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robu u vrijednosti od 930.606.656 KM, a rekordan izvoz zabilježen je u – 245 milijuna KM zabilježen rekord izvoza u Njemačku.Kada je riječ o uvozu, Bosna i Hercegovina iz Njemačke u prva četiri mjeseca ove godine uvezla je robu u vrijednosti od 1,027 milijardi KM.

Najznačajniji izvozni partneri BiH su Hrvatska, potom Njemačka te Srbija, Italija i Slovenija.

Pozitivne su vijesti da su ulaganja njemačkih tvrtki i izvoz u odnosu na prethodna tri mjeseca povećani za 3%, odnosno za 0,4% kao i da su procjene Vlade Njemačke da će rast na kraju godine biti najmanje 0,4 posto. Lagani rast BDP-a najavljuje i Bundesbank, no svaki mjesec lošijih rezultata za nerazvijenu bh ekonomiju je daleko teži korak unatrag.

The post <strong>Njemačka recesija osjetit će se i u BiH<br><br></strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU