back to top

Italijanska agencija za razvojnu saradnju ulaže 1,17 miliona KM za poljoprivrednike iz BiH

Projekat “Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja sa prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini” (ANCBiH), s ciljem podrške poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, investirat će po 106 hiljada KM u deset opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH te u Brčko Distriktu, što je ukupno više od 1,17 miliona KM, saopćili su realizatori navedenog projekta.

Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju, a provodi Mediteranski agronomski institut u Bariju u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Opštine učesnice u ovom projektu su: Bužim, Berkovići, Bratunac, Donji Žabar, Glamoč, Goražde, Fojnica, Kupres, Posušje i Rudo.

Dosad su kompletirane investicije u opštinama Rudo i Posušje te u Brčko Distriktu i uključivale su između ostalog podršku poljoprivrednim zadrugama, udruženjima pčelara, nabavku poljoprivrednih mašina, izgradnju prve faze tržnice itd. U sljedeća tri mjeseca, očekuje se finaliziranje investicija i u ostalim opštinama.

Projekat “Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja sa prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini” (2021-2024.) prva je inicijativa koja ciljano radi sa poljoprivrednim područjima sa prirodnim ograničenjima u BiH.

Karakteristika poljoprivrednih područja sa prirodnim ograničenjima je da su ona puno teža za obrađivanje zbog specifičnih problema koje uzrokuju prirodni uvjeti poput slabe plodnosti, kamenitosti, slabe drenaže i sl.

Ova područja su posebno osjetljiva na negativne okolišne utjecaje, što poljoprivrednicima otežava rad i smanjuje profit.

Uz navedenu vrijednu finansijsku potporu, u projektu je pružena i značajna tehnička podrška koja uključuje izradu karti geografsko-informacionog sistema (GIS) i određivanje poljoprivrednih područja s prirodnim ograničenjima za sve opštine u BiH u skladu s metodologijom Evropske unije; socio-ekonomsku analizu 109 opština, podršku institucijama kupovinom i popravkom tehničke opreme i instrumenata, analizu zakonodavnih okvira vezanih za poljoprivredna zemljišta s prirodnim ograničenjima i kreiranje prijedloga za njihovo usaglašavanje sa Evropskom unijom, izrada strategija ruralnog razvoja devet opština, obuku 43 stručnjaka iz BiH različitim treninzima i studijskim putovanjima u Italiju itd.

Predviđeno je da projekat traje do sredine 2024. godine.

Objava Italijanska agencija za razvojnu saradnju ulaže 1,17 miliona KM za poljoprivrednike iz BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU