Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  BiH u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa Saudijskom Arabijom bilježi suficit

  Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa Saudijskom Arabijom bilježi suficit, a obim te razmjene u 2021. godini iznosio je 5,53 miliona KM, dok je u prvom polugodištu ove godine iznosio 3,97 miliona KM.

  Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH), u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu zabilježen je pad ukupne robne razmjene poljoprivrednih proizvoda BiH sa Saudijskom Arabijom od devet posto, te pad suficita za četiri posto.

  – Vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u Saudijsku Arabiju u prvih šest mjeseci ove godine bila je 3,64 miliona KM, što je više za 59 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno je iz Saudijske Arabije uvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 334,19 hiljada KM, što je za 52 posto više u odnosu na vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda u istom periodu 2021. godine – rečeno je Feni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Budući da je Saudijska Arabija nedavno prihvatila upitnik iz BiH za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, Ured za veterinarstvo BiH će od nadležnih entitetskih tijela zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine na saudijsko tržište.

  – Nakon toga očekujemo dolazak nadležnih veterinarskih inspektora iz Saudijske Arabije, koji će izvršiti nadzor i potrebne kontrole u izvozno-orijentisanim objektima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH planira da u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima definiše akcioni plan kojim će se definisati neophodne procedure za izvoz u Saudijsku Arabiju. O tačnom terminu kada bi se mogle izvesti prve količine mesa nezahvalno je govoriti prije okončanja svih potrebnih procedura – kazali su u MVTEO BiH.

    BiH izveze kilogram mesa, a uveze osam

  Bosna i Hercegovina službeno nije izvozila meso u Kraljevinu Saudijsku Arabiju, a u MVTEO BiH kažu da od njihovih nadležnih institucija nisu dobili informaciju da postoje bilo kakva ograničenja u pogledu izvoznih količina. One će zavisiti od potreba saudijskog tržišta i domaćih proizvodnih kapaciteta.

  Napominju da su na web stranici Ureda za veterinarstvo BIH date smjernice i pravila koja subjekti u poslovanju sa hranom moraju da ispune da bi bili odobreni za tržište Kraljevine Saudijske Arabije.

  Kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, BiH je u prvom polugodištu u Saudijsku Arabiju najviše izvozila vafle i oblatne u vrijednosti od 3,10 miliona KM (gdje je zabilježen rast od 187 posto), zatim prženu kafu sa kofeinom, te svježi sir.

  U uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Saudijske Arabije u prvih šest mjeseci dominirale su hurme u vrijednosti od 329,31 hiljadu KM (gdje je zabilježen rast od 51 posto u odnosu na isti period prošle godine). Inače, uvoz hurmi učestvuje oko 98 posto u ukupnom uvozu poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje.

  U MVTEO BiH su napomenuli da postoje odobreni objekti koji mogu vršiti izvoz meda i proizvoda od meda u Saudijsku Arabiju. Trenutno je zahvaljujući odobrenju koje je bilo neophodno, u toku ažuriranje i dopuna liste odobrenih bh. objekata u saradnji sa nadležnim entitetskim organima, a bit će objavljena i ažurirana lista odobrenih bh. objekata po odobrenju od nadležnog tijela KSA.

    BiH gubi radnu snagu, sve više nam dolazi građevinskih radnika iz Turske i Srbije

  U toku prošle godine iz BiH je izvezeno 22.733, 61 kg meda, a u ovoj godini zaključno sa 10. augustom izvezeno je 1.195 kg meda u Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

  Iz MVTEO BiH dodaju da su trenutno, u skladu sa zahtjevima subjekata u poslovanju s hranom i nadležnih organa u BiH, u pregovorima sa nadležnim tijelima EU, NR Kine, Izraela, Malezije i drugih zemalja. Naglašavaju da u skladu sa nadležnostima pregovaraju ispunjavanje veterinarsko zdravstvenih uslova u pogledu zdravlja i dobrobiti životinja, službenih kontrola, lanca komande i odgovornosti nadležnih organa, te sigurnosti hrane (javno zdravlje) i ispunjavanja uslova i dobijanje statusa odobrene zemlje, Bosne i Hercegovine za uvoz roba u zemlju od interesa.

  – Ta aktivnost je prvi korak za dalje pregovore i otvaranje mogućnosti subjektima u poslovanju sa hranom da pristupe navedenim tržištima ukoliko ispunjavaju uslove i zahtjeve tih tržišta, pored uslova i garancija koje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH zajedno sa svim drugim nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH osigurava za nepostojanje veterinarsko zdravstvenih smetnji za međunarodni promet roba životinjskog porijekla – rekli su Feni u MVTEO BiH.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU