Ko će najviše profitirati od fudbalske groznice u Kataru?

Katar je u mundijal uložio daleko najviše kao organizator smotre najboljih svjetskih fudbalera, nevjerovatnih 220 milijardi dolara. Do kraja prvenstva ostalo je još malo, pa stižu prve procjene finansijskih efekata tog ulaganja. Analitičari su izdvojili nekoliko privrednih sektora koji će, prenosi Financa.ba.

Mundijal će Katar-u donijeti prihod od oko 6,5 milijardi američkih dolara. Posljednje Svjetsko prvenstvo održano u Rusiji 2018. godine imalo je do tada rekordne prihode od 5,4 milijarde američkih dolara. Zahvaljujući turniru koji se održava jednom u četiri godine, procjenjuje se da će katarski BDP porasti za 4,1 odsto u 2022. Sam turnir mogao bi ukupno donijeti do 20 milijardi američkih dolara privredi te zemlje.

Turizam

Obzirom da je Katar ugostio 32 najbolje fudbalske nacije svijeta, turizam je industrija koja je nesumnjivo najviše profitirala. Događaj je to koji je putovanjima i turizmom najviše doprinio BDP-u regije Vijeća za suaradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC), čiji su članovi Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, analizira Jumpstart.

Procjenjuje se da će prvenstvo turističkom sektoru GCC regije donijeti do četiri milijarde američkih dolara prihoda. Naravno, najveći dio “kolača” od mundijala će pripasti Katar-u. Katarski turistički sektor postojano se oporavlja od uticaja kovida 19. Zemlja želi prihode od turizma podići na 12 odsto BDP-a do 2030. godine.

Kako bi vlastitu infrastrukturu prilagodio prilivu turista, Katar je od 2010, kada je izabran za domaćina Svjetskog prvenstva, uložio oko 220 milijardi dolara u infrastrukturu. Napravljeni su najmoderniji stadioni na kojima se igraju utakmice mundijala. Pored toga, izgrađen je sistem moderne podzemne željeznice, što je investiciju u infrastrukturu značajno poskupilo. Sagrađeni su novi hoteli, odmarališta i četvrti unutar glavnog grada Dohe. Obnovljen je aerodrom, te je značajno povećan kapacitet, prenosi Tportal.

Svjetsko prvenstvo dovelo je do procvata hotelskog biznisa. Procjenjuje se da će Katar zbog mundijala posjetiti oko 1,5 miliona turista. Zbog povećane potražnje za smještajem i restoranima uoči Svjetskog prvenstva izgrađeno je oko 150 novih hotela. Katar očekuje se da će posao nastaviti rasti i nakon SP-a.

Prema izvještaju globalne konsultantske kuće za nekretnine Knight Frank, do 2025. hotelska industrija u Katru mogla bi zabilježiti rast od 89 odsto. Planirana je izgradnja oko 56.000 hotelskih soba, što će koštati više od sedam milijardi dolara. Iako u Dohi vlada opipljivo uzbuđenje za vrijeme mundijal-a, za sektor ugostiteljstva najbolji dani tek dolaze, smatra direktor Knight Franka, Faisal Durrani.

Hoteli u Kataru već se pripremaju za priliv gostiju nakon Svjetskog prvenstva. Mnogi već povećavaju svoje kapacitete ili otvaraju nove objekte. Ti će novi hoteli i u nadolazećim godinama služiti kao dodatni izvor prihoda.

Trgovina i e-commerce

Među svim zalivskim zemljama, očekuje se da će Katar u 2022. imati najveći rast trgovine. Analitičari Jumpstart-a očekuju rast na 18,5 milijardi dolara, s efektom povećanja od 36 odsto na godišnjem nivou. Milioni posjetilaca koji dolaze u zemlju zbog Svjetskog prvenstva značajno će potaknuti potrošnju.

Kako bi se zadovoljila sve veća potražnja, potrebno je više trgovinskog prostora. Ovo uključuje sve vrste trgovina, od maloprodajnih trgovina mješovitom robom i specijalizovanih trgovina do suvenirnica koje prodaju rekvizite za Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Telekomunikacije i mediji

Više od tri milijarde navijača prikovano je za televizijske ekrane tokom prvenstva u Katru. To pruža zlatnu priliku kompanijama u industriji medija i zabave da iskoriste fudbalsku groznicu.

Osim što su TV mreže plaćale najviše dolara za prava emitovanja, predviđa se da će sponzori uložiti rekordno visok iznos novca (do 1,72 milijarde američkih dolara) u oglašavanje tokom tog događaja kako bi se borili za pažnju gledalaca. Taj broj bi u stvarnosti mogao biti još veći.

Od početka turnira podaci pokazuju da su kineske kompanije najveći sponzori s utrošenih 1,4 milijarde američkih dolara. Wanda Group, Hisense Group, Vivi i Mengniu četiri su službena kineska sponzora SP-a. Prema ranijim podacima, prava na televizijske prijenose donijela su oko polovne FIFA-ine zarade, s dodatnih 26 odsto od marketinških prava.

 

(Nezavisne)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU