Poslodavci apeluju na CBBiH da izdaje obveznice radi investiranja u privredu

Poslodavci apeluju na CBBiH da izdaje obveznice radi investiranja u privredu

Monetarni sistem u BiH nema alternativu – poslodavci apeluju na Centralnu banku da izdaje obveznice radi investiranja u privredu.

Udruženje poslodavaca FBiH je održalo panel-diskusiju pod nazivom “Pokrenimo privredu zajedno” o temi “Kako finansijske institucije treba da podržavaju poslovanje, iskustva privrednika u BiH” u okviru prvog Finansijsko-poslovnog samita koji je jučer održan u Sarajevu.

Učesnici panela su bili Mladen Pandurević, direktor UPFBiH, Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupe i član UO UPFBiH, Safudin Čengić, direktor Centrotransa i član UO UPFBiH, i Zijada Mešanović-Jasenčić, izvršna direktorica za finansije Studen Group SEE.

Učesnici panela su se usaglasili da u aktuelnoj situaciji, bez obzira na sva ograničenja “currency boarda”, principa na kojemu posluje Centralna banka Bosne i Hercegovine, taj princip treba očuvati. Bez obzira na činjenicu da bi postojanje kontrolirane inflacije do određenog dijela koristilo privredi BiH, naročito izvoznicima, naglašeno je da taj princip u ovome trenutku nema alternativu.

“Monetarni sistem je jedna od rijetkih stabilnih stvari u našoj zemlji i bez obzira na njegova ograničenja, kojeg smo naročito svjesni mi u privredi, definitivno ga za sada ne treba mijenjati”, naglasio je Čengić.

U ovome trenuku zbog principa “currency boarda” komercijalne banke drže obavezne, previsoke rezerve kod Centralne banke BiH, kao i višak sredstava koji služi kao pokriće za emisiju novca, a čiji dio bi se mogao plasirati u razvojne projekte i to putem izdavanja državnih obveznica.

“CBBiH bi mogla i trebala izdati državne obveznice, ali samo i isključivo s ciljem razvoja, ulaganja u infrastrukturne i energetske projekte, a ne za krpljenje budžetskih deficita kao što je za sada slučaj”, naglasio je Pandurević.

Učesnici panela su govorili i o uslovima za kreditiranje koje privredi u FBiH daje Razvojna banka FBiH te da li privrednici od ovako koncipirane Razvojne banke ima koristi.

“Procedure za dobijanje sredstava Razvojne banke su jako komplicirane, mnogo kompliciranije nego u komercijalnim bankama”, istakla je Mešanović-Jasenčić.

Zajednički zaključak učesnika je da Razvojna banka treba privredi FBiH, ali nikako kao profitna institucija nego kao institucija koja će, osim ulaganja u infrastrukturu, socijalne i ekološke projekte, imati i neku vrstu risk fonda namijenjenog privredi, kao i dio sredstava namijenjenih za start-up preduzeća.

Sredstva koja BiH dobije od MMF-a su jeftinija za državu, ali za privredu i građane koji vraćaju kredite MMF-a to je izuzetno skup novac. Realni sektor, također, treba naći adekvatne sistemske načine plasiranja vlastitih zahtjeva i vlastitih interesa prema donositeljima odluka, kako domaćim, tako i inostranim.

Eldin Hadžiselimović je istakao da je na pitanje da li banke u BiH imaju monopolski položaj na finansijskom tržištu BiH naglasio da je potrebno razvijati tržište kapitala koje je sada prilično ograničeno, navodi se u saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH.

O autoru

Srodni članci