Održana prva zvanična skupština Udruženja ‘Poduzetnice IN’

Održana prva zvanična skupština Udruženja ‘Poduzetnice IN’

Održana je prva zvanična skupština članica, članova i prijatelja Udruženja za demokratiju, poduzetništvo i kulturu „Poduzetnice IN“.

Događaj je predvodila predsjedavajuća Skupštine Udruženja, uspješna bh. poduzetnica i jedna od osnivačica Adisa Tufo, a akcenat je stavljen prije svega na umrežavanje kroz međusobno upoznavanje i upoznavanje sa projektima koji stoje pred članovima Udruženja.

„Željele smo pokrenuti pitanja koja se tiču ne samo poduzetnica, već uopće poduzetništva u Bosni i Hercegovini, u regionu i Evropi. Naš cilj je promovisati ženu kao poslovnu ženu, poduzetnicu i njen značaj u ekonomsko-političkom životu Bosne i Hercegovine. Naravno, tu su i poduzetnici, oni koji stoje rame uz rame sa nama“, izjavila je Tufo.

U uvodnom izlaganju je istakla prve projekte, poslane aplikacije, realizacije, ali i razloge zbog kojih je neophodno umrežavanje poduzetnica – a to su, između ostalog: razmjena iskustava kroz zajedničku informativnu platformu – poduzetnice.ba, inovativan pristup umrežavanje poduzetnica i poduzetnika, kontinuirana edukacija kao najbolje ulaganje u poduzetništvo, otvaranje mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u regionu.

Reisa Hodžić, projektni koordinator Udruženja i Ilma Softić, jedna od osnivačica, najviše su govorile o planovima koji su pred Udruženjem, projektima koji će imati značjan odjek u široj društvenoj zajednici. Cilj je, kako kažu afirmisati žene, motivisati i ohrabriti; i ne samo žene, već i mlade poduzetnike, one koji imaju ideju, ali ne i način da je realizuju. Kako ističu, zadatak im je pokrenuti revoluciju pozitivnih priča koje utječu na standard života, a ruše stereotipe i predrasude kojima smo okruženi.

Jedan od projekata Udruženja je i projekat „I love Balkan“, u čijem osnivanju na Kosovu, uime Udruženja Poduzetnice IN je učestvovala Reisa Hodžić. Poduzetnice i uspješne žene sa Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije ujedinile su se u projektu nove regionalne organizacije za osnaživanje žena “I love Balkan”. Također, tu su i planovi za B2B susrete u Sarajevu, nova putovanja i umrežavanje sa regionom.

Da, kako kažu, uspješni stoje sa uspješnima i da nisu samo žene te koje su uključene u rad Udruženja – dokaz je mladi, uspješni poduzetnik Kemal Balihodžić, koji je svojim obraćanjem pozdravio razvoj, ciljeve i planove Udruženja. Na početku svog govora tražio je da svi iz publike jako aplaudiraju sami sebe i time ulio dodatnu energiju među prisutne.

Da podrže projekat, kažu nešto o sebi, ispričaju dio svoje priče, imali su poduzetnici Esad Hrvačić, Fahrija Nalić, Dženita Šebo, Haris Kušmić, Nermina Gašević, Sadika Avdić, Anel Hurem, Enisa Zulović, Lidija Sejdinović, Alisa Taletović i mnogi drugi prisutni članovi Udruženja.

„Da volja i želja leže u svakom čovjeku, da je potrebno tako malo podrške da nas probidi i pokrene, osjetilo se po energiji koja se prožimala u sali u toku same Skupštine, ali i poslije u toku neformalnog druženja članova. Svi ove projekte doživljavaju kao svoje i uopće ne sumnjamo da je ispred Udruženja ‘Poduzetnice IN’ velika priča, koja će se dugo pričati i čiji će se slatki plodovi ubirati u godinama koje su ispred nas“, zaključuje Adisa Tufo.

O autoru

Srodni članci