Francuska vjeruje u dogovor s Njemačkom o budžetu eurozone

Francuska vjeruje u dogovor s Njemačkom o budžetu eurozone

Francuska je uvjerena da do juna može postići dogovor s Njemačkom o prijedlozima za budžet eurozone i ostalim reformama, uz poruku ministra finansija Bruna Le Mairea da bi daljnje odgode bile neodgovorne.

“Eurozona se više ne može nositi s ekonomskim razlikama među zemljama članicama. Raspast će se”, kazao je novinarima u ponedjeljak navečer ministar Le Maire.

“Mislim da je vrijeme da spojimo tačkice. Daljnje odgađanje bi bilo neodgovorno. Povijest će biti strog sudac”, naglasio je francuski ministar.

Savjetnik predsjednika Emmanuela Macrona je potvrdio da Francuska i Njemačka moraju postići dogovor o tom pitanju, kazavši da je uvjeren da će Berlin i Pariz utvrditi zajednički okvir koji će predstaviti ostalim liderima eurozone na junskom samitu u Briselu.

“Zbog razgovora s Njemačkom naginjemo optimizmu”, kazao je savjetnik novinarima u utorak.

U prvom prijedlogu reformi eurozone francuski predsjednik Macron se založio za uspostavu zajedničkog budžeta za 19 zemalja koje koriste istu valutu, te za imenovanje ministra finansija i pretvaranje fonda pomoći posrnulim članicama u nešto više nalik europskom monetarnom fondu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pohvalila inicijativu francuskog predsjednika, ali je odbacila pojedine ideje, posebno one koje bi podrazumijevale njemačko preuzimanje većih rizika.

U prošlosedmičnom govoru u Aachenu Macron je pozvao Merkel da odbaci ‘fetiš’ budžetskog konzervativizma koji se po njemu ispriječio na putu napretka.

Čak i ako dvoje europskih čelnika usaglasi zajedničku poziciju o budžetu eurozone, taj institut će vjerovatno u početnoj fazi biti skroman i neće dosezati nekoliko postotnih bodova BDP-a kao što je u augustu prošle godine naznačio francuski predsjednik.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz je sugerirao danas da bi se mogao postići napredak u pitanju pretvaranja Europskog mehanizma za stabilnost, fonda pomoći za članice eurozone suočene s finansijskim teškoćama, u europsku varijantu Međunarodnog monetarnog fonda, u čijoj bi nadležnosti, među ostalim, moglo biti i kontrolirano gašenje posrnulih banaka.

“Želimo se dalje razvijati u smjeru europskog monetarnog fonda (ne mehanizma za stabilnost). To je važno za buduću stabilnost eurozone”, kazao je Scholz.

Njegov prijedlog ide u drugom smjeru od onog koji je naznačio francuski predsjednik, imajući na umu kreiranje ‘preventivnog’ fonda za pomoć zemljama suočenim s kratkoročnim finansijskim teškoćama. Unatoč tome, nagovješćuje da je moguća njegova prenamjena.

Osim o pitanju budžeta, savjetnik francuskog predsjednika smatra da bi do juna mogli postići dogovor s Njemačkom i o planovima za bankovnu uniju i o stabilizacijskom fondu.

Prijedlog o ministru finansija eurozone de facto je stavljen ad acta iako francuski predsjednik tvrdi da će u konačniti biti nužan, kada eurozona postigne viši stepan integracije.

Dva europska diva bi mogla usaglasiti zajedničku poziciju o navedenim pitanjima, ali ih čeka mukotrpan postao pridobivanja ostalih zemalja eurozone.

Holandija, Finska i druge zemlje su se ogradile od Macronovih planova, kazavši da su previše radikalni i za sada nepotrebni.

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci