Cijene nafte pale ispod 72 dolara

Cijene nafte pale ispod 72 dolara

Cijene nafte su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 72 dolara budući da su naznake veće američke proizvodnje potisnule u drugi plan strahovanja od poremećaja u snabdijevanju s Bliskog istoka nakon vojnih udara u Siriji.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 66,61 dolar.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su ispalile u subotu 105 projektila na tri lokacije u Siriji, na kojima sirijski režim prema njihovim tvrdnjama razvija, odnosno skladišti hemijsko oružje. Akcija je trebala ograničiti sirijske kapacitete za proizvodnju hemijskog oružja, a prikazana je kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskih regularnih snaga na uporište pobunjenika u Dumi.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, ali je šira regija Bliskog istoka vodeći izvoznik sirove nafte u svijetu te su napetosti na tom području izazvale nervozu na naftnim tržištima zbog straha od poremećaja u snabdijevanju.

Na početku sedmice na tržištu je prevladalo uvjerenje da je vojna akcija SAD-a, Velike Britanije i Francuske bila ograničenog karaktera.

“Što se tiče zbivanja u Siriji, trgovcima je laknulo što nakon intervencije SAD-a, Francuske i Velike Britanije sukob nije eskalirao, ni na diplomatskom nivou ni na terenu”, tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Trgovci su stoga danas krenuli u dobitonosne prodaje a u fokusu su i podaci kompanije Baker Hughes koji su pokazali da su američki proizvođači u prošloj sedmici aktivirali sedam novih bušotinskih postrojenja. Time je njihov ukupni broj sada veći 20 posto nego u istom periodu prošle godine.

Veći broj postrojenja najavljuje daljnje povećanje američke proizvodnje koja je već nadmašila onu Saudijske Arabije i bliži se ruskih više od 11 miliona barela dnevno.

Američki proizvođači nafte iz škriljca koriste prostor otvoren dogovorom Organizacije zemalja izvozonica nafte (OPEC) i grupe neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom o ograničenju snabdijevanja za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se globalne zalihe svele na petogodišnji prosjek i time podržale cijene.

Američka proizvodnja je tako od sredine 2016. godine porasla za nekih 20 posto.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 69,29 dolara, što znači da je bila 56 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci