BiH sa najnižom stopom rasta zaposlenosti u regiji

BiH sa najnižom stopom rasta zaposlenosti u regiji

Porast zaposlenosti od 3,9% u proteklih godinu dana doveo je do porasta broja zaposlenih od ukupno 231.000 u šest zemalja zapadnog Balkana, navodi se u izvještaju “Trendovi na tržištu rada Zapadnog Balkana u 2018”.

Izvještaj su u ponedjeljak predstavili Svjetska banka i Bečki institut za međunarodne ekonomske studije. Stopa nezaposlenosti je opala sa 18,6 posto na 16,2 posto, što su historijski niske vrijednosti u nekim od zemalja.

Najbolje performanse u smislu zaposlenosti pokazalo je tržište rada na Kosovu – povećanje od 9,2%, zatim u Srbiji (4,3%), Crnoj Gori (3,5%), Albaniji (3,4%), BJR Makedoniji (2,7%) i Bosni i Hercegovini (1,9%). Uprkos ovom napretku, međutim, niske stope aktivnosti – naročito među ženskom populacijom i mladima – zajedno sa visokim stopama dugoročne nezaposlenosti i sa rasprostranjenošću neformalne zaposlenosti i dalje predstavljaju izazove za privredni rast u regionu.

Nezaposlenost među mladima, koja iznosi 37,6%, predstavlja ključni izazov za region. Ipak, ova stopa je u padu u odnosu na prošlu godinu i skoro sve zemlje regiona imaju najnižu stopu nezaposlenosti mladih od 2010. godine.

Stope nezaposlenosti se kreću od 29% u Crnoj Gori i Srbiji, pa do preko 50% na Kosovu. U izvještaju se napominje da može biti poteškoća da se u tržište rada reintegrišu mladi ljudi koji duži period ne rade ili ne studiraju. Oni, također, mogu biti suočeni sa razlikom u zaradi, u smislu da zarađuju i do 20% manje od onih koji se brže zaposle.

U regionu stopa zaposlenosti za žene iznosi 43,2%, a vrijednosti se kreću od niske na Kosovu u iznosu od 13,1% do visokih 52,3% u Srbiji. Jaz u stopi zaposlenosti između muškaraca i žena se smanjuje od 2010. godine, i kreće se od 28,9% na Kosovu do 9,8% u Crnoj Gori.

Rast zaposlenosti>

Kosovo 9,2%
Srbija 4,3%
Crna Gora 3,5%
Albanija 3,4%
Makedonija 2,7%
Bosna i Hercegovina 1,9%

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci