Zašto CHF slabi?

Zašto CHF slabi?

Posljednjih nekoliko mjeseci sve se više govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Europi, na temelju čega euro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar.

No, pomalo paradoksalno, švicarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Europi, na temelju istih vijesti počinje slabiti. Na platformama Admiral Marketsa kurs EUR/CHF iznosi 1.1400, što je najslabiji nivo franka u posljednje dvije i po godine.

Švicarski franak, kao i američki dolar i zlato, ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima. To znači da jača kada izlaze loše političke i ekonomske vijesti. Upravo je to glavni razlog naglog jačanja švicarske valute za vrijeme finansijske krize. U međuvremenu se kriza smirila, a sada smo došli u situaciju u kojoj čak i Europska centralna banka planira početi podizati kamatne stope. Budući da su upravo zemlje eurozone prošle kroz najgoru recesiju prije nekoliko godina, može se reći da je kriza definitivno završila i da za globalna ekonomija slijedi barem nekoliko dobrih godina.

Hoće li CHF nastaviti slabiti?

Ukoliko se nastave pozitivni trendovi u američkoj i europskoj ekonomiji, može se očekivati nastavak slabljenja franka. Po većini modela procjene fer vrijednosti valute, franak je još uvijek daleko najprecjenjenija valuta na svijetu, što znači da prostora za slabljenje još ima. Osim toga, službeno stajalište švicarske centralne banke je da je franak prejak i da šteti švicarskoj ekonomiji te zbog toga mora oslabiti. U takvoj situaciji analitičari Admiral Marketsa smatraju da se do kraja godine može očekivati slabljenje CHF-a u odnosu na EUR od barem još nekoliko posto.

Ukoliko se globalna ekonomska situacija zaista nastavi popravljati, također se može očekivati slabljenje američkog dolara i japanskog jena, ali i pad cijene zlata. Finansijski instrumenti kojima vrijednost raste u dobrim vremenima su dionice i dionički indeksi, stoga se može očekivati nastavak rasta. Kada su u pitanju valute, porast vrijednosti se može očekivati kod takozvanih “robnih dolara”, tj. australskog, novozelandskog i kanadskog dolara. Ove valute jačaju u dobrim vremenima zbog toga što velik dio izvoza njihovih ekonomskih čine sirovine i energenti, a njima cijene tada rastu zbog veće potražnje.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci