Wall Street: Informacije o NAFTA-i i Kini zabrinule investitore

Wall Street: Informacije o NAFTA-i i Kini zabrinule investitore

Na Wall Streetu u srijedu su berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagače zabrinuli izvještaji o mogućem izlasku SAD-a iz NAFTA sporazuma i da Kina kani smanjiti ulaganja u američke obveznice.

Dow Jones je oslabio za 0,07 posto, na 25.369 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,11 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks za 0,14 posto, na 7.153 boda.

Nakon što su šest dana zaredom dosezali rekordne nivoe, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su oslabili, kao i Dow Jones, jer je ulagače zabrinuo izvještaj Bloomberga da bi Kina, najveći kupac američkih obveznica, mogla smanjiti ili sasvim prestati kupovati državne obveznice.

Zbog toga su snažno porasli prinosi na američke obveznice i dosegli najviše nivoe u deset mjeseci.

Ulagače je zabrinula i vijest da je Kanada sve uvjerenija da će predsjednik SAD-a Donald Trump uskoro najaviti izlazak SAD-a iz NAFTA-e, sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Kako nema značajnijih ekonomskih i finansijskih vijesti, vijesti iz politike mogu imati veći utjecaj na tržište nego što bi imale u uobičajenim okolnostima. No, ako je istina da će SAD izaći iz NAFTA-e, mogu se očekivati više cijene i negativni utjecaj na zarade kompanija”, kaže Jon Mackay, strateg u kompaniji Schroeders Investment Management.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni i nekretninski jučer su predvodili gubitnike s prosječnim padom cijena dionica za 1,1, odnosno 1,5 posto.

S druge strane, najveći dobitnik je bio bankarski sektor s rastom od 0,9 posto.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom periodu godinu dana prije.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom na to da su u prethodnom kvartalu zarade u prosjeku porasle po jednocifrenim stopama.

I na većini europskih berzi cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,23 posto, na 7.748 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,78 posto, na 13.281 boda, a pariski CAC za 0,35 posto, na 5.504 boda.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci