Vrijednost izvoza EU-a u julu uvećana za 9,6 posto

Vrijednost izvoza EU-a u julu uvećana za 9,6 posto

Robni izvoz 28-člane Europske unije (EU) u ovogodišnjem julu je dosegao 170,4 milijarde eura, što je za 9,6 posto više u poređenju s istim periodom prošle godine, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.

Prema prvim procjenama europskog statističkog ureda, uvoz robe u EU u julu je dosegao istu vrijednost, od 170,4 milijarde eura, što je za 15,4 posto više u poređenju s istim prošlogodišnjim mjesecom.

To znači da je u julu EU zabilježio višak u robnoj razmjeni s ostatkom svijeta u visini svega oko 100 miliona eura, nasuprot višku od 7,8 milijardi eura u prošlogodišnjem julu.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a je uvećana za 8,7 posto, na 288 milijardi eura, pokazao je Eurostatov izvještaj.

Eurozona je u julu izvezla robu ukupne vrijednosti 194,6 milijardi eura, što je za 9,4 posto više u poređenju s istim mjesecom prošle godine. Robni uvoz je uvećan za 13,4 posto, na 177,1 milijardu eura.

To znači da je višak u robnoj razmjeni sa svijetom iznosio 17,6 milijardi eura, što je za četiri milijarde eura manje u poređenju s godinom ranije.

Vrijednost robne razmjene unutar 19-člane eurozone u julu je porasla za 9,3 posto na godišnjem nivou, na 162,3 milijarde eura, pokazale su prve procjene Eurostata.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci