Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Neizvjesna zima: EU sprema plan za prekid opskrbe ruskim plinom, a šta će BiH

  Države EU-a ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid opskrbe ruskim plinom, a Evropska komisija u srijedu bi trebala iznijeti svoj krizni plan, objavio je ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima i hrvatska Hina.

  Prema planu EK, oko 11 milijardi kubičnih metara plina uštedjelo bi se ograničenjem grijanja i hlađenja u zgradama, između četiri i 40 milijardi kubičnih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje plina za proizvodnju električne energije te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje. Prijedlog Komisije bit će podloga za raspravu na vanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. 7..

  O načinima štednje i stanju s popunjenošću zaliha plina u Njemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Italiji, pišu u tekstu agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA.

  Claudia Kemfert, energetska stručnjakinja pri Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspjeti izbjeći nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima plina osim Rusije, stalno punila skladišta i poticala javnost da štedi plin.

  “Ako se ispune tri uslova, ne vidim da ćemo se zapravo morati suočiti s nestašicom plina”, rekla je Kemfert.

  Njemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni plin do sada su uglavnom bili Nizozemska i Norveška.

  Što se tiče ukapljenog prirodnog plina (LNG), ministar gospodarstva Robert Habeck pokušao je uspostaviti nove odnose opskrbe za vrijeme proljetnog posjeta Kataru. Hoće li, kada i koliko još plina stvarno doći iz emirata, tek treba vidjeti.

    Neum vapi za sezoncima koje je sve teže pronaći

  Razina popunjenosti njemačkih skladišta plina polako, ali postojano raste. Sada je na otprilike 65 posto. Njemačka vlada više puta je pozvala potrošače i industriju da štede energiju.

  Francuska vlada se u međuvremenu priprema za mogućnost potpunog prekida opskrbe ruskim plinom, rekao je ministar gospodarstva Bruno Le Maire 10. 7.. Kako bi izbjegla nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta plina popune do “gotovo 100 posto” do početka jeseni.

  U slučaju nestašice električne energije, francuska vlada priprema niz mjera za zimu kako bi prioritet dala privatnim kućanstvima i određenim industrijama.

  “Očito je da čuvamo privatna kućanstva i (…) ne zatvaramo tvornice ili ukidamo javni prijevoz”, rekla je Borne.

  Prema uredbi EU-a, skladišta plina moraju biti barem 80 posto puna do 1. 11. 2022..

  Rumunski premijer Nicolae Ciuca rekao je da će njegova zemlja moći ispuniti taj cilj prije roka.

  Hrvatska je najavila da će u aktuelnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku s 2,9 milijarda na 6,1 milijardu kubičnih metara.

  Vlada želi Hrvatsku pozicionirati kao regionalno energetsko središte u srednjoj Europi kako bi mogla pokriti energetske potrebe svojih susjeda – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

  Hrvatska planira i udvostručiti kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF) koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe Mađarske.

  Državno podzemno skladište prirodnog plina Okoli popunjeno je 38 posto, a očekuje se da će do 1. 10. biti popunjeno 90 posto.

    Jedinstvena prilika za metalce u BiH: Nijemci traže partnere u BiH

  Slovenska energetska agencija pokrenula je prvu fazu kriznog plana opskrbe plinom. Agencija prati opskrbu plinom na pravcima koji utječu na opskrbu u Sloveniji, uključujući plinovod Sjeverni tok 1.

  Pozvala je svoje potrošače da oprezno koriste prirodni plin. Agencija je priopćila da je opskrba potrošača plinom u Sloveniji trenutačno bez smetnji, no upozorava na potencijalne poremećaje u budućnosti ako se smanji protok ruskog plina.

  Iako Španija nije među najovisnijim zemljama o ruskoj energiji, vlada je najavila da će promicati rad na daljinu, poticati javni prijevoz i ograničiti termostate.

  Španska potpredsjednica i ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera pozvala je na “razborito korištenje energije” u aktuelnom toplinskom valu. S popunjenih 72 posto skladišta, Ribera je rekla da je Španija “vrlo dobro pozicionirana” u pogledu prirodnog plina.

  Talijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o štednji plina i vode no situacija zasad nije alarmantna što se tiče plina.

  Zalihe za zimu, po službenim podacima, već su sada dosegle 64 posto ukupnog kapaciteta od 6,1 milijarde kubičnih metara. Ciljane razine od 90 posto do kraja godine su nadohvat ruke.

  (Hina)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU