back to top

TK: 450.000 KM za projekte unaprjeđenja turističke infrastrukture

Za ovu namjenu Budžetom je planirano ukupno 200.000 KM, a uslovi i kriteriji su usklađeni sa strateškim ciljevima i prioritetima iz Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2024-2029. godina. Grantovi iz navedenih sredstava planirani su za sufinansiranje projekata čija su ulaganja u razvoj i unaprjeđenje turizma usmjerena poticanju razvoja održivog turizma u Tuzlanskom kantonu, te unapređenju konkurentnosti turizma Tuzlanskog kantona, a kojima će se podržati ulaganje u unapređenje javne turističke infrastrukture, te stimulisati aktivnosti povezane s ekološki odgovornim razvojem turizma u TK.

Bespovratna sredstva će se odobravati lokalnim turističkim zajednicama, neprofitnim organizacijama i udruženjima za projekte koji će se realizovati isključivo na području Tuzlanskog kantona. Za pojedinačni projekat se mogu odobriti minimalno 8.000 KM do maksimalno 30.000 KM, a za svaki predloženi projekat podnosilac prijave mora obezbijediti novčano sufinansiranje u iznosu od najmanje 30% od ukupnog iznosa predložene investicije/intervencije. Javni poziv za podnošenje prijava za korištenje navedenih sredstava bit će objavljen na web stranicama Vlade TK i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK u roku od trideset dana.

Također, Vlada je utvrdila i uslove, kriterije, način i postupak raspodjele novčanih sredstava za kapitalne transfere u oblasti turizma, koji se odnose na projekte iz oblasti poslovne turističke infrastrukture i jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva na području Tuzlanskog kantona. Budžetom je za pomoć privrednim subjektima, odnosno privatnim preduzećima i poduzetnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva planirano 250.000 KM.

Za pojedinačni projekat mogu se odobriti sredstva od minimalno 8.000 KM do maksimalno 30.000 KM, a za svaki predloženi projekat podnosilac prijave mora obezbijediti novčano sufinansiranje u iznosu od najmanje 50% od ukupnog iznosa predložene investicije/intervencije. Planirana sredstva će se odobravati za sufinansiranje aktivnosti izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije, te uređenja i opremanja novih objekata poslovne turističke infrastrukture. I ova sredstva bit će odobrena na osnovu Javnog poziva, koji će u narednih 30 dana biti objavljen na web stranicama Vlade TK i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Objava TK: 450.000 KM za projekte unaprjeđenja turističke infrastrukture pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU