Vijeće ministara BiH danas o akcizama

Vijeće ministara BiH danas o akcizama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovin danas bi trebalo nastaviti prekinute sjednice, a na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predlagač navedenih zakona je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je ranije da se vrlo aktivno radi na zakonu o akcizama te da je baza svih razgovora set zakona koje je utvrdio i predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Tu našu saradnju i naše stalne pokušaje i nastojanje da postignemo konsenzus oko jednog zajedničkog teksta koji bi imao prohodnost i na Vijeću ministara BiH, a nadamo se i dalje u parlamentrnoj proceduri, smo posebno intenzivirali u vrijeme Misije MMF-a koja je tu već nekoliko sedmica”, naveo je Zvizdić.

Kaže da su zajedno, prije svega unutar Fiskalnog vijeća, s Europskom komisijom i predstavnicima MMF-a u posljednje vrijeme aktivno razgovarali o različitim modalitetima koji bi mogli dovesti do konsenzusa.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH. Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Informacije o ukupnim aktivnostima Direkcije za europske integracije u vezi s upravljanjem procesom europskih integracija kao i Nacrt sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o formiranju pregovaračkog tijela Bosne i Hercegovine za mirno rješavanje međunarodnih investicionih sporova.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci