Uskoro na policama hrane u BiH oznaka proizvoda koji ne sadrže GMO

Uskoro na policama hrane u BiH oznaka proizvoda koji ne sadrže GMO

BiH je prva od 14 zemalja uključenih u “Dunav soja inicijativu”, koja je uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certifikovanja i označavanja proizvoda sa oznakom “bez GMO”. 

“Da bi hrana nosila oznaku ‘bez GMO’ ili drugu koja to implicira, za prehranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi ne mogu biti korištene GMO i proizvodi koji nastanu iz ili od GMO”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

U organizaciji ovog ministarstva, Agencije za bezbjednost hrane BiH i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, jučer je održan seminar na kojem su predstavljene smjernice za označavanje i kontrolu hrane bez GMO u BiH.

Svi koji plasiraju hranu u skladu sa smjernicama treba da obezbijede odgovarajuće dokaze za praćenje poštovanja postavljenih pravila.

To podrazumijeva dokumentaciju o pripremi, tretiranju, preradi i miješanju hrane kojom se potvrđuje da su ispoštovani propisani zahtjevi.

Kontrolu i certifikaciju usaglašenosti mogu sprovoditi samo certifikacijska tijela koja posjeduju akreditaciju u skladu sa standardom ISO 17065.

Ovaj standard označavanja može da bude primjenjivan na proizvode na bazi biljaka, prerađevine i proizvode životinjskog porijekla, a izrađen je s ciljem omogućavanja slobode izbora hrane potrošačima, uz podršku Savezne agencije za životnu sredinu Austrije, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju i “Dunav soja inicijative”.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci