U Višegradu predstavljeni projekti osam poslovnih ideja

U Višegradu predstavljeni projekti osam poslovnih ideja

U Višegradu je jučer predstavljeno osam poslovnih ideja koje imaju potencijal za dalju podršku, a na kojima su učesnici iz Višegrada, Novog Goražda, Čajniča i Rudog radili posljednja četiri mjeseca, u okviru projekta JEP inkubator poslovnih ideja.

Učesnik Ružica Lalović je predstavila projekat farme koza i ovaca, uz proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda. “Planiramo proizvodnju mesa, jagnjadi i stare ovčetine, kao i proizvodnju sira sa posebnim ukusima, što se dobro pokazalo”, rekla je Lalović.

Poljoprivreda zadruga “Višegrad” je predstavila projekat Poljoprivredne apoteke i pružanje usluga savjetodavne službe, a direktor Bojan Čabak je istakao da je akcenat stavljen na zapošljavanje dva agronoma.

“Poljoprivrednim proizvođačima bit će omogućeno da dobiju sve na jednom mjestu”, dodao je Čabak.

Načelnik Mladen Đurević je rekao da Višegrad na ovaj način podržava mlade ljude.

“Opština se orijentisala na razvoj poljoprivrede i turizma, a mi ulažemo značajna sredstva u podsticaje tih grana”, istakao je Đurević. On je dodao da očekuje da će projekti dobiti pozitivnu ocjenu, te podržao sve učesnike ovog projekta.

Koordinator JEP-a Maja Zirojević je rekla da će učesnicima, koji budu pozitivno ocijenjeni, biti pruženo mentorstvo i finansijska podrška. “Kada im budu odobreni projekti, oni će se javiti na javni poziv, nakon čega će im biti dodijeljena bespovratna sredstva”, istakla je Zirojević.

Na javni poziv za JEP projekat prijavila se 31 osoba, od čega je njih 14 uspješno završilo sa obukom. Projekat zapošljavanja mladih JEP podržava Vlada Švicarske i lokalne zajednice.

O autoru

Srodni članci