U planu izgradnja pet novih mini hidroelektrana na području SBK-a

U planu izgradnja pet novih mini hidroelektrana na području SBK-a

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u funkciji je 28 malih hidroelektrana (MHE). Najviše ih je u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Fojnici – po šest – za razliku od općine Kreševo koja nema nijedan ovakav objekat. 

Prava ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana u SBK-u desila se 2005. i 2006, dok je u prošloj godini okončana izgradnja tri takva objekata.

Kako Fena saznaje, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a planirano je da u 2017. na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja budu izgrađene dvije, a u Vitezu tri mini hidroelektrane.

U ovom ministarstvu ističu da je postupak dobijanja koncesija veoma složen i da se sprovodi u skladu s postojećim zakonima koji tretiraju ovo pitanje.

“Uz projektnu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost izgradnje MHE, neophodna je saglasnost Općinskog vijeća, odnosno lokalne zajednice u kojoj bi se ona gradila”, kaže pomoćnik ministra u Odjeljenju za vodoprivredu Abdulah Burek.

Dodaje da su dosadašnja iskustva u postupcima dodjele koncesija pozitivna i da su koncesionari, uglavnom, ispunjavali obaveze iz potpisanih ugovora.

“Pored plaćanja koncesione i vodne naknade oni su, između ostalog, dužni da objekat nakon trideset godina vrate u vlasništvo Kantona, što je nevidljiva i dugoročna dobit”, naglasio je.

Stanovništvo u mjestima gdje se grade male hidroelektrane, tvrdi, nije ugroženo kao ni riblji fond u dijelu između vodozahvata i centrale.

“Problem se nedavno pojavio u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jer se koncesionar odlučio na izmjenu položaja dijela cjevovoda. Intervencijom kantonalnih vlasti i inspekcije, spriječen je da to uradi”, istakao je Burek.

Prošlogodišnji prihodi od koncesija iz oblasti vodoprivrede na području Srednjobosanskog kantona iznosili su oko 480.000 KM, a to, zaključio je, nije malo u kantonalnom budžetu.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci