Sarajevski aerodrom se proširuje za još 10.000 kvadratnih metara

Sarajevski aerodrom se proširuje za još 10.000 kvadratnih metara

Projekat proširenja Terminala B predstavlja jedan od zahtjevnijih infrastrukturnih projekata i za Međunarodni aerodrom Sarajevo finansijski najznačajniji investicioni projekat u iznosu od 31.000.000 KM.

“Ovim projektom proširujemo prostorne i operativne kapacitete Terminala B za dodatnih 10.000 m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju, povećavamo broj izlaza, prostor glavnog hola, preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalnu zonu i prostorije te CIP salon. Planirana realizacija projekta je za 24 mjeseca”, kazao je za Klix.ba Alan Bajić, izvršni direktor za razvoj Aerodroma.

Projekat “Poslovna zgrada za OPC i osoblje” je jednako značajan jer je operativni centar od krucijalne važnosti za funkcionisanje svakog aerodroma. Vrijednost ovog projekta je 6.000.000 KM.

“Moramo istaći da su ovi projekti samo dio projekata koje smo u protekle dvije godine realizovali ili smo u završnoj fazi realizacije. Neki od završenih projekata su optimizacija prostornih kapaciteta pristanišne zgrade, sanacija parking pozicija za avione 3, 4, i 5, rekonstrukcija centralnog kišnog kolektora na platformi/stajanki aviona, rekonstrukcija mreže otpadnih i oborinskih voda, izgradnja ‘Rashladne komore’. Pored toga uklonjen je objekt ‘Terminal A’ i pripremljena je gradilišna zona za dva objekta, izgrađena su tri privremena objekta za operativno i administrativno osoblje te restoran, ograđene su dvije zone otkupljenog zemljišta, izvršena je zamjena dijela avionavigacionog rasvjetnog sistema primjenom napredne i energetski efikasnije tehnologije, izgrađena je parking platforma za dodatnog distributera goriva Jet A1, izgrađeni su skladišni kapaciteti za ‘Rush baggage’, implementiran je novi sistem za registraciju putnika, prtljaga i balansiranje aviona, te su izgrađeni zaštitni objekti za prtljažna i cargo kolica”, naglasio je Bajić.

Da sarajevski aerodrom ima velike planove za narednih nekoliko godina pokazuju trenutne aktivnosti, ali i projekti koji će uslijediti u narednih nekoliko godina. Pored navedenih i aktivnih projekata na proširenju Terminala B, u fazi potpisivanja ugovora su i projekti izgradnje poslovne zgrade za operativni centar i osoblje, sanacija poletno-slijetne staze i rulnica te objekat “ekskluzivni VIP salon”.

Planom poslovanja za trogodišnji period planirana je realizacija sljedećih projekata:

– Proširenje platforme/stajanke za avione – I faza
– Izmještanje i izgradnja objekta “Depo goriva”
– Izgradnja objekta za procesuiranje vrijednosnih pošiljki
– Izgradnja objekta “Nova trafostanica”

“Realizacijom pomenutih projekata osiguravamo povećanje aerodromskih kapaciteta (koji su dostigli svoje gornje limite) i uslove za što sigurnije, efikasnije te komfornije procesuiranje putnika, prtljaga, aviona, robe i pošte. Pored stručnog i operativnog aerodromskog osoblja realizacija projekata je izvršena uz apsolutno razumijevanje i podršku kolega iz Kontrole letenja, Granične policije BiH, UIO BiH, PVB, inspekcijskih službi, Hitne medicinske pomoći, aviokompanija i svih ostalih učesnika u pružanju aerodromskih usluga. Moramo istaći i segment otkupa zemljišta, gdje je u posljednje dvije godine otkupljeno najviše zemljišnih parcela i to u četiri zone otkupa. Imajući u vidu kompleksnost procedura u postupku otkupa i eksproprijacije zemljišta, obim realizovanog predstavlja respektabilan rezultat, pogotovo upoređujući prethodni period kada su u ovom segmentu poslovanja postignuti beznačajni pomaci. Pohvalili bismo iskazani proaktivni pristup i pomoć lokalne zajednice bez koje ne bismo bili u mogućnosti realizovati otkup zemljišta u ovom obimu. Možemo zaključiti da je J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. od svog puštanja u rad u proteklom dijelu mandatnog perioda ostvarilo najbolje poslovne rezultate u svim segmentima poslovanja uz dodatni pritisak permanentnog i rapidnog rasta aviooperacija i broja putnika koje su kolege sektora saobraćaja, uz efikasno vođenje, procesuirali izuzetno kvalitetno i profesionalno”, zaključuje u razgovoru za Klix.ba izvršni direktor za razvoj Aerodroma Alan Bajić.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci