Reciklaža ugljendioksida iz atmosfere

Reciklaža ugljendioksida iz atmosfere

Zanimljivo je šta danas sve možemo reciklirati. Uobičajeno je da recikliramo limenke, odjeću, pa čak i grudnjake i stare prostetičke udove.

Međutim, šta kada bismo mogli reciklirati fosilna goriva, odnosno ugljendioksid (CO2) koji nastaje korištenjem uglja, nafte i prirodnog gasa?

“Carbon Engineering” u Kanadi pokreće postrojenje koje će upravo imati tu funkciju. Njihovo prvo postrojenje za apsorpciju ugljika počet će prerađivati ugljendioksid sljedećeg mjeseca.

Probno postrojenje sagrađeno sjeverno od Vankuvera funkcioniše kao veliki prečišćivač zraka od ugljendioksida. Zrak usisan iz atmosfere prolazi kroz filter, i ugljendioksid, koji čini vrlo mali procenat vazduha, biva ekstraktovan putem posebnog hemijskog procesa.

“To je poput jedne velike mašine koja apsorbira gasove nastale emisijom”, pojasnio je Geoff Holmes zaposlenik “Carbon Engineeringa“, koji je radio na kreiranju ovog postrojenja više od pet godina.

Vazduh, koji postrojenje izbaci na kraju procesa, očišćen je od CO2. Sadrži jednu petinu početne količine ugljendioksida. Ostale četiri petine CO2 izvučenog iz vazduha biva prerađeno, kako bi se proizveo koncentrat koji je finalni proizvod koji se može prodati ili ponovo koristiti.

Drugi oblici ugljendioksida iz atmosfere recikliraju se svakodnevno kroz takozvani “karbonski krug”. Biljke i ljudi udišu kiseonik i izdišu CO2. Taj ugljendioksid cirkulira i ponovno dolazi do biljaka i biva apsorbiran u zemlju.

Postrojenje za svoje pogone koristi prirodni gas, a za svaku tonu CO2 koju postrojenje preradi iz vazduha, ono, također, apsorbira i prerađuje pola tone svoje CO2 emisije. Ukoliko ovo malo probno postrojenje bude dobro funkcioniralo u narednih 6 mjeseci, Carbon Engineering namjerava raditi punim kapacitetima koji podrazumijevaju apsorpciju 100.000 tona ugljika godišnje.

Preuzeto sa: www.forbes.com

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci