OECD: Rast BDP-a ubrzao u drugom kvartalu uz podršku potrošnje i investicija

OECD: Rast BDP-a ubrzao u drugom kvartalu uz podršku potrošnje i investicija

Rast ekonomije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u drugom ovogodišnjem kvartalu je ubrzao zahvaljujući jačanju lične potrošnje i investicija, izvijestili su iz tog kluba bogatih zemalja.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu 2017. godine je porastao za 0,7 posto u poređenju s prvim tromjesečjem, kada je uvećan za 0,5 posto, pokazuje najnoviji izvještaj OECD-a, objavljen u četvrtak.

Pozitivan doprinos lične potrošnje i ulaganja je iznosio 0,50 i 0,30 postotnih bodova, dok je pad u stavci neto izvoza umanjio stopu rasta BDP-a za desetinu postotnog boda.

Istovremeno, utjecaj državne potrošnje i zaliha bio je pak zanemariv, pokazao je izvještaj.

U Sjedinjenim Državama rast BDP-a je ubrzao na 0,8 posto, ponajviše odražavajući snažniji doprinos lične potrošnje i jačanja zaliha. Realni ekonomski rast u Japanu je udvostručen na 0,6 posto, uz podršku lične potrošnje i ulaganja.

U Njemačkoj je privredni rast blago usporio u 2. kvartalu, na 0,6 posto. Pozitivan doprinos sa strane lične potrošnje i jačanja zaliha više-manje je poništen negativnim doprinosom u stavkama neto izvoza i ulaganja.

U Velikoj Britaniji rast BDP-a u drugom kvartalu se zadržao na 0,3 posto, koliko je iznosio i u prethodna tri mjeseca, budući da je snažniji oporavak kod neto izvoza djelomično ublažio negativan utjecaj smanjenja zaliha.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci