Odlična godina za japanski jen

Odlična godina za japanski jen

Budući da su kamatne stope u Europi na najnižim nivoima u historiji, držanje štednje na oročenju je sve manje isplativo.

Zbog toga se štediše u potrazi za dodatnim prinosom sve češće odlučuju na ulaganje u ostale valute, koje svojim jačanjem mogu donijeti ponekad i po nekoliko desetaka posto zarade u samo godinu ili dvije dana. Neki od primjera mogućnosti zarade na pravovremenoj kupovini ostalih svjetskih valuta su jačanje dolara za gotovo 25% od proljeća 2014. do proljeća 2015. godine te jačanje švicarskog franka za približno 20% u samo jednom danu 2015. godine.

Slični pomaci kursa valuta se događaju i dalje, no u nešto manjim amplitudama. U nastavku saznajte koje se valute najviše isplatilo posjedovati tokom prve polovne ove godine (ako se situacija na Forex valutnom tržištu promatra iz perspektive Europljana).

Dakle, od svjetskih valuta koje su percipirane sigurnim za ulaganje i koje su vjerovatno najviše zastupljene među štedišama, ako se izuzme euro, australski dolar je najviše oslabio. To znači da su oni koji su kupili australsku valutu loše prošli tokom posljednjih mjeseci. Štednja u kanadskom dolaru je, također, bila loša odluka, dok su oni koji preferiraju britansku funtu i švicarski franak prošli za nijansu bolje nego da su štednju držali u eurima.

No, postoje i valute koje se isplatilo kupovati početkom godine, a radi se o američkom dolaru i japanskom jenu, koji je od početka godine ojačao za gotovo 5%.

Kakvo kretanje kursa valute očekivati u drugoj polovini 2018. godine?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u drugoj polovini godine moglo doći do prokreta postojećih trendova. Naime, američki dolar je trenutno precijenjen, stoga bi mogao početi slabiti u odnosu na većinu ostalih valuta, uključujući euro i hrvatsku kunu. Takvom scenariju u prilog idu i komentari nekih visokopozicioniranih dužnosnika Europske centralne banke, koji smatraju da s podizanjem kamatnih stopa ne treba čekati do jeseni iduće godine, nego početi ranije.

Za razliku od dolara koji bi mogao slabiti, britanska funta bi mogla jačati u odnosu na euro. Naime, britanska centralna banka će gotovo sigurno početi dizati kamatne stope već ove godine, što bi trebalo dovesti do masovnog prebacivanja kapitala u ovu valutu i njenog jačanja.

Švicarski franak bi, također, mogao slabiti u odnosu na euro i kunu, a glavni razlog je to što švicarska centralna banka aktivno radi na namjernom rušenju vrijednosti svoje valute, za koju smatraju da je još uvijek ekstremno precijenjena.

Svaka nova vijest o carinama i trgovinskom ratu koji je pokrenuo američki predsjednik Trump odražava se na kretanje vrijednosti valuta te može dovesti do naglih i značajnih promjena kursa. To doprinosi riziku ulaganja u strane valute, ali i stvara mogućnost ostvarivanja profita neusporedivo većeg od današnjih kamatnih stopa na oročenu štednju koje se nalaze na historijski niskom nivou.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci