Očekivanja veće američke proizvodnje spustila cijene nafte prema 65 dolara

Očekivanja veće američke proizvodnje spustila cijene nafte prema 65 dolara

Cijene nafte su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema nivou od 65 dolara budući da su očekivanja rasta američke proizvodnje u ovoj godini potisnula u drugi plan intenzivan tempo zapošljavanja u SAD-u u februaru.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,11 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 1,88 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 27 centi nižoj cijeni, od 61,77 dolara. U petak je zaključio trgovanje u plusu 1,92 dolara.

Na kraju prošle sedmice naftna tržišta je ohrabrio podatak o otvorenih više od 300 hiljada novih radnih mjesta u SAD-u u prošlom mjesecu. Dodatni optimizam u tržišta je ubrizgala najava sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, zbog mogućeg stišavanja geopolitičkih napetosti.

Danas su se u fokus tržišta vratila očekivanja povećanja američke proizvodnje, unatoč tome što su podaci specijalizirane kompanije za usluge u naftnom sektoru Baker Hughes pokazali da su američki proizvođači u prethodnoj sedmici zatvorili četiri bušotinska postrojenja, te ih je sada aktivno ukupno 796.

Iako Baker Hughesovi podaci naznačuju kretanje proizvodnje u predstojećem periodu, broj bušotinskih postrojenja još je uvijek znatno viši nego u istom periodu prošle godine kada ih je aktivno bilo 617.

“U bazenima škriljca Permian i Bakken broj aktivnih bušotina ponovo je porastao u prošloj sedmici, uz otvorena dva, odnosno tri bušotinska postrojenja, što će vjerovatno zadržati uzlazni trend američke proizvodnje nafte”, konstatiraju u banci ING.

Većina analitičara nafte se slaže s prognozom o daljnjem rastu američke proizvodnje, koja je u novembru prošle godine dosegla 10,37 miliona barela dnevno.

SAD je time postao drugi proizvođač sirove nafte u svijetu, pretekavši Saudijsku Arabiju i približivši se Rusiji koja dnevno proizvodi 11 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 61,95 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci