Novalić: FBiH je oštećena za 32 miliona KM godišnje

Novalić: FBiH je oštećena za 32 miliona KM godišnje

Zbog Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje donio u julu ove godine, Federacija BiH je oštećena za 32 miliona KM na godišnjem nivou i to samo od putarina, ističe federalni premijer Fadil Novalić.

Napominje da je Vlada FBiH zbog, kako kaže, štetnosti ove Odluke po Federaciju BiH na njegov prijedlog donijela zaključke kojima se od Uprave za indirektno oporezivanje traži da se Vladi dostave izvještaji o uplaćenim i raspoređenim prihodima, kao i analiza do sada uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina.

“Na osnovu ovih pokazatelja Vlada će dobiti informaciju o odnosima uplaćenih i raspoređenih prihoda i ostvarenoj krajnjoj potrošnji, jer je UO prekršio dva zakona i to Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH”, rekao je Novalić.

Naglašava da su ova dva zakona decidno propisala da Upravni odbor donosi metodologiju po kojoj bi se trebali raspodijeliti prihodi od cestarine za autoceste i druge ceste, a nikako odluke o takozvanim privremenim raspodjelama.

Upravni odbor, kršeći ova dva zakona donosi odluku o privremenoj raspodjeli, naveo je Novalić i dodao da su za donošenje odluka UO UIO potrebni glasovi državnog i oba entitetska ministra finansija i barem jednog eksperta.

“Za ovu odluku su glasali svi ministri finansija, iz Vijeća ministara BiH, Vlade RS i Vlade FBiH, kao i ekspert uime Vlade RS što je bilo dovoljno za njeno usvajanje”, ističe Novalić.

Novalić je potcrtao da se princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda nikada nije primjenjivao na pozicije ministara finansija u Bosni i Hercegovini.

“Upravljanje finansijama je ključna poluga ekonomskog razvoja i svih pozitivnih procesa u društvu ali isto tako može biti i kočnica tim istim procesima. Nikada Bošnjaci nisu obavljali funkcije ministara finansija niti na državnom ni na entitetskim nivoima vlasti, odnosno nisu imali značajan utjecaj niti pravo veta kod raspodjele prihoda od PDV-a, carina, akciza i putarina, što je više od 7 milijardi maraka godišnje” , naglasio je Novalić.

O autoru

Srodni članci