Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U odnosu na lani broj turista u HNK-u veći za gotovo 250 posto

  Turistički djelatnici u HNK-u zadovoljno trljaju ruke jer im je broj gostiju u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na lani veći za gotovo 250 posto.

  Zabilježen je i veći broj noćenja zbog čega se nadaju da bi mogli dostići rezultate iz rekordne, predpandemijske 2019. godine.

  U prvih šest mjeseci ove godine na području HNK-a turisti su ostvarili 70.764 dolazaka, od toga 35.322 se odnosi na domaće turiste, a 35.442 na strane posjetitelje.

  U istom periodu ostvareno je 148.139 noćenja, od toga na domaće opada 70.338, a na strane goste 77.801.

  Kada se to usporedi s prošlom godinom, tj. periodom januar juni broj dolazaka je veći za 233,06 posto od čega je broj dolazaka domaćih turista veći za 163,75, a broj dolazaka stranih posjetitelja za 403,11 posto.

  Također, u odnosu na lanjski period (januar – juni) ukupan broj noćenja je veći za 258,64 posto, od čega je broj noćenja domaćih turista veći za 179,32 posto, a broj noćenja stranih gostiju za 431,00 posto, kazao je Feni viši stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a Ramiz Bašić.

  Upitan iz kojih su zemlja gosti bili najbrojniji odgovorio je iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, te zemalja EU-a.

  Istodobno, kao i dosad, turisti su u HNK-u najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom i spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac i naravno Neum kao kupališnu destinacija.

  S druge strane, u Konjicu se najviše posjećuje Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej Bitke za ranjenike.

  Viši stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a kaže kako su očekivanja od vrhunca sezone optimistička.

  – Nadamo se zadovoljavajućem rastu i broja dolazaka i broja noćenja i u ovim preostalim sezonskim mjesecima, i naravno u postsezoni. Ostaje nam da sačekamo kraj sezone, odnosno kraj godine i da rezultate usporedimo s 2019. godinom. Nadamo se, sada ne bismo htjeli preuraniti, da neće biti velike razlike – ocijenio je Bašić.

  Za kraj je podsjetio kako je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ukupan broj dolazaka turista u Federaciju BiH u junu 2022. godine iznosio 95.863 što je za 58,3 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  Povećan je i broj noćenja koji je u junu ove godine iznosio 203.894 što je za 54,9 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

  Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja iznosilo je 29,2 posto, a stranih turista 70,8 posto.

  (FENA)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU