back to top

(VIDEO/FOTO) Helez na čelu visoke delegacije koja je posjetila Binas: Sklopili poslove vrijedne 100 miliona KM, SDA ih htjela ugasiti


(Video/Foto) Helez Na Čelu Visoke Delegacije Koja Je Posjetila Binas: Sklopili Poslove Vrijedne 100 Miliona Km, Sda Ih Htjela Ugasiti

Visoka državna delegacija danas je posjetila kompaniju namjeske industrije Binas u Bugojnu.

Raport je već pisao o uspjesima ove kompanije koja pravi milionsku dobit, nakon što su se ‘oslobodili’ stege bivšeg premijera, danas zatvorenika, Fadila Novalića koji ih je gurao u stečaj. 

Danas su Binas posjetili ministar odbrane BiH Zukan Helez zajedno s delegacijom Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH.

Helezova namjera jeste ovu kompaniju predstaviti kao potencijal za ulaganja smatrajući da Binas preuzima primat u namjenskoj industriji ne samo u BiH, nego u širem regionu.

U kompaniji ih je dočao direktor Abaz Mandžuka koji je predstavio rezultate i projekte na kojima se radi.

Direktor Binasa Abaz Mandžuka je kazao da je stanje u Binasu u odnosu na 2020. godinu mnogo bolje, da sklapaju ugovore te da se očekuje zapošljavanje još radnika, i to sa 420 na duplo više.

“Počašćeni smo ovom posjetom atašea i ambasadora. Mi ćemo raditi naš posao, zapošljavati radnike i ispoštovati kupce. Već potpisujemo ugovore za 2025. godinu i hvala svima što su nas posjetili”, rekao je Mandžuka.

On je naveo da do sada imaju potpisanih ugovora vrijednosti oko 100 miliona KM.

Helez istakao da Binas radi odličan posao te je naveo da nije uspio plan prethodne vlasti da odvedu Binas u stečaj, o čemu smo pisali.

““Čast mi je reći da delegacija na ovakvom nivou, ovu firmu nije posjetila od prije rata, od Titovog vremena. Prije dvije godine kad sam dolazio ovdje bilo je totalno rasul. Oko 14 plata se dugovalo, doprinosa, bankama, radnicima po tužbama, dobavljačima. Dio tehnologije je bio izvučen u Pretis, jedan dio u Bratunac, i to je bio pokušaj Stranke demokratske akcije na čelu s čovjekom koji je iza rešetaka da se Binas zatvori. Dolaskom ovog menadžmenta i Trojke situacija se okrenula. Ovdje danas radi 420 uposlenika, plate su redovne, doprinosi, uslovi su poboljšani, dugovi se smanjuju”, kazao je Helez.

Zanimljivo je da je Helez naveo da neki ljudi žele smijeniti upravu Binasa, ali da on to neće dopustiti.

Kazao je i da želi da obraduje radnike, te najavio da će u narednom periodu ispoštovati odluka Vlade, tako što će se prvo isplatiti 1000 KM pa u narednom periodu 1500.

“Pa će to biti u visini od 2000 KM”, rekao je Helez.

Otkrio je da Binas uvodi novitete.

“Usvajaju se nove tehnologije. Danas smo čuli na ovom sastanku da razvijamo i upaljač za male rakete i za dronove samoubice. Ponosan sam na ove radnike. Ovo će biti središte ne samo namjenske industrije, nego čitave regije”, kazao je Helez.

Ova kompanija je 51 posto u vlasništvu Vlade FBiH, a 49 posto vlasništva imaju dioničari. Helez navodi da je 51 državno i tako će ostati zauvijek.

“Ovaj drugi dio su najviše bili vlasnici fondovi. Sad mi je drago što su u ovih 49 ušli stranci, i uvijek će biti manjinski, a posebno mi je drago što su to američke kompanije. Neki zlonamjerni portali govore da 90 posto radimo za Izrael. Sve se može provjeriti, svaki ugovor je transparentan”, kazao je Helez.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU