Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bez ijednog zaposlenog ostvarili dobit od gotovo 170 milijuna KM

  1838 firmi u Republici Srpskoj prošle godine nije imalo nijednog zaposlenog radnika, ali im to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobiti od gotovo 170 milijuna maraka.

  Uglavnom je riječ o stranim kompanijama, a najviše ih dolazi iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i financijske djelatnosti, kada su u pitanju kompanije koje posluju bez radnika, najčešće se radi o IT firmama ili subjektima koji vrše prodaju iz inostranstva, a imaju posrednika u Republici Srpskoj, piše BHRT.

  Pet djelatnosti u kojima je zabilježena najveća dobit odnose se na savjetovanje pri poslovanju i ostalo upravljanje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, nespecijalizirana trgovina na veliko i proizvodnju električne energije.

  Ma koliko nevjerojatno zvučalo da se bez ijednog zaposlenog ostvari dobit od 170 milijuna maraka u najvećem broju slučajeva, kaže struka, nema ništa sporno.

  ”Postoje kompanije koje rade sasvim legalno, legitimno i to je normalno. S druge strane isto tako sigurno postoje i kompanije koje se bave sumnjivim aktivnostima i kojima registrirane kompanije služe za kako se to kolokvijalno kaže ‘pranje novca’. Kontrolni organi na svim nivoima trebaju obratiti pažnju na takve firm”, ističe Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista ”SWOT”.

  Zakoni u Bosni i Hercegovini dozvoljavaju da poduzeće nema nijednog radnika. Bitno je samo da uredno plaćaju porez na dobit i PDV.

    United Grupa: VIVACOM dobitnik Tier 4 certifikata plana Teleport zvanično među najsavremenijim satelitskim centrima

  ”Određena kompanija može imati manji broj radnika, a da daje odnosno izvršava prodaju dobara ili eventualno prodaju usluga u takvoj količini da zaista ima veliki prijavljeni promet. Na taj prijavljeni promet se obračunava i plaća PDV i to apsolutno ne utiče na broj radnika koji eventualno tu rade”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

  Porez na dobit od 10 posto u oba entiteta je glavni razlog zašto se sve veći broj stranih firmi koje nemaju prijavljenih radnika odlučuje da posluje u BiH.

  ”Da li će ići u koncept Off shore zona gdje je pod znakom pitanje poslovanje takvih firmi ili će doći raditi u BiH koja je takva kakva jeste, ali poreski je uredna.

  I po tom osnovu mogu svoj gotov novac na koji su platili porez da podignu i odnesu u svoju matičnu zemlju”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

  Prosječna visina stope poreza na dobit u Europi je 30 posto, odnosno tri puta je veća nego u Bosni i Hercegovini. Dobro stranim kompanijama, a još bolje vladama u oba entiteta kojima je porez na dobit koji plaćaju stranci kao poklon sa neba, s obzirom na to da nisu ništa uradili za ovaj novac. 

  The post Bez ijednog zaposlenog ostvarili dobit od gotovo 170 milijuna KM appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

    Vladin program pomoći zdravstvu: Ovogodišnjih 75 miliona KM iz budžeta FBiH uskoro na računima bolnica i domova zdravlja

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU