Macron: Turska je za EU partner od vitalnog značaja

Macron: Turska je za EU partner od vitalnog značaja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako Turska ostaje vitalno važan partner Europske unije i veze se moraju zadržati unatoč zabrinjavajućem zaokretu u posljednje vrijeme, prenio je Reuters.

Njegova izjava grčkom listu Kathimerini dolazi nakon stava njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je kazala da treba prekinuti pregovore o članstvu Turske u EU.

“Turska je skrenula s puta prema EU-u posljednjih mjeseci i napravila pogrešne korake, koje ne možemo ignorirati, posebno kada se tiče carinske unije. Ali, ja želim izbjeći potpunu podjelu i razdvajanje, jer je Turska partner od životne važnosti u mnogim krizama s kojima se suočavamo, posebno imigracijama i terorističkom prijetnjom”, naveo je Macron.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu kako je njegova zemlja odgovorila na obaveze prema EU, ali Unija nije ispunila obećanja data Turskoj, prenosi Fena.

U tom smislu, kako je kazao, Turska ne može trpjeti optužbe EU-a.

Naglasivši da je Turska učinila svoj dio zadaće, Erdogan je kazao da je potez na EU da se odredi želi li nastaviti proces učlanjenja Turske.

Dodao je kako neće dozvoliti da to pitanje i Turska postanu predmet predizbornih prepucavanja u Njemačkoj i Austriji.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci