Jordanci dobijaju 2,5 milijardi dolara

Jordanci dobijaju 2,5 milijardi dolara

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su obećali danas da će uplatiti 2,5 milijardi dolara kao pomoć Jordanu, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje poslije uvođenja mjera štednje zbog kojih su Jordanci protestovali.

Rast cijena i smanjenje subvencija su doveli do uličnih protesta hiljada Jordanaca prošle sedmice protiv vladine ekonomske politike.

Protesti su bili mirni, a kralj Abudlah reagovao je smjenjivanjem vlade i imenovanjem novog premijera, čije je prvo obećanje bilo da će ukinuti odluku o velikom povećanju poreza.

Tri bogate države iz regiona Persijskog zaliva saopštile su da će Jordan dobiti novčanu pomoć da bi prevazišao ekonomsku i političku krizu.

Paket obuhvata depozit u centralnu banku Jordana, garancije Svjetskoj banci, podršku budžetu u narednih pet godina i razvojne projekte.

Odluka je donesena u svetom muslimanskom mjestu Meki u Saudijskoj Arabiji.

Jordan sprovodi mjere fiskalne konsolidacije prema finansijskom programu Međunarodnog monetarnog fonda, što obuhvata povećanje poreza i smanjenje subvencija. Ove mjere su pogodile siromašnije građane i porodice iz srednje klase.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci