Investitori na Wall Streetu oprezni uoči objave poslovnih rezultata

Investitori na Wall Streetu oprezni uoči objave poslovnih rezultata

Na Wall Streetu u ponedjeljak su cijene dionica blago pale, drugi trgovinski dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Dow Jones je oslabio za 0,06 posto, na 22.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo za 0,18 posto, na 2.544 boda, a Nasdaq indeks za 0,16 posto, na 6.579 bodova.

S&P 500 indeks je porastao od početka godine za oko 14 posto, a prošle sedmice u niz navrata dosezao nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će predsjednik SAD-a Donald Trump sprovesti poreznu reformu koja će smanjiti poreze kompanijama i većini Amerikanaca.

Podršku tržištima su pružili i poslovni rezultati kompanija jer su u prva dva tromjesečja njihove zarade rasle po dvocifrenim stopama na godišnjem nivou.

Ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isti lanjski period.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Najviše su jučer pale, prosječno za 0,7 posto, cijene dionica u zdravstvenom sektoru, dok su se među dobitnicama našle dionice Microsofta i niza drugih tehnoloških kompanija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika su jučer zamijenile samo 4,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,20 posto, na 7.507 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao za 0,16 posto, 12.976 bodova, a pariski CAC za 0,11 posto, na 5.365 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci