Hrvatska za mjere zapošljavanja izdvaja rekordnih 400 miliona KM

Hrvatska za mjere zapošljavanja izdvaja rekordnih 400 miliona KM

Hrvatsko ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u ovoj godini za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ima na raspolaganju rekordnih 1,6 milijardu kuna (oko 400 miliona maraka) što je dovoljno za “aktivaciju” gotovo 36 ili 37 hiljada osoba, rekla je državna tajnica Katarina Ivanković Knežević na predstavljanju mjera u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). 

Paket mjera koji je u izmijenjenom i jednostavnijem obliku pokrenut od ove godine pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj, nudi mogućnost od samozapošljavanja i samousavršavanja do stalnog sezonca, rekla je Ivanković Knežević, javlja Hina.U posljednje dvije godine, napomenula je, zabilježen je značajan broj osoba koje rade kao stalni sezonci. To znači da zaposlenik dio mjeseci radi za poslodavca u sezoni a ostali dio dobija naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, koja se kreće do najviše 4.000 kuna (oko hiljadu maraka) za prva tri mjeseca, a kasnije se smanjuje.

Vezano za mjeru posebne podrške samozapošljavanja, statistike govore da je u prvih pet mjeseci 150 odsto više ugovorenih podrški nego cijele prošle godine.

Iako je interes velik, gotovo pola zahtjeva za samozapošljavanje bude odbijeno jer poslovni planovi nisu napravljeni zadovoljavajuće, odnosno podnositelji ne znaju kako  ideju staviti na papir.Uz mjere zapošljavanja, državna tajnica je spomenula i mjere zadržavanja, koje su namijenjene zadržavanju osoba u Hrvatskoj, ali i projekt Zaželi u sklopu kojeg je dosad zaposleno 3.800 žena koje brinu za 20 hiljada staračkih i samačkih domaćinstava.

U sklopu tog projekta koji se finansira iz europskih socijalnih fondova do kraja ljeta bit će zaposleno više od 7.000 žena.
capital.ba

O autoru

Srodni članci