Firma DMM iz Rogatice kupila drvnu industriju Export-Sjemeć

Firma DMM iz Rogatice kupila drvnu industriju Export-Sjemeć

Na desetoj javnoj licitaciji prodata je imovina Drvne industrije (DI) Export-Sjemeć iz Rogatice u stečaju za 2,45 mil. KM, a kupac je rogatička firma DMM, prenio je portal Palelive.com.

Stečajni upravnik DI Export-Sjemeć Vlado Simović rekao je da je stečaj otvoren 26. aprila 2016. i u rekordnom roku, za manje od dvije godine, okončan sa neočekivanih 54,5% naplaćene imovine.

Stečajna imovina dužnika, koji je u predratnom periodu zapošljavao oko 750 radnika, imala je početnu cijenu od 4,8 mil KM. Sačinjavali su je objekti primarne prerade drveta – pilana, stolarije, tvornice namještaja, sušara za građu, kotlovnica, reprezentativna društvena ishrana i brojni drugi prateći objekti na površini od oko 100 dunuma zemlje. Bilo je i dosta sekundarnih sirovina uključujući i vozni park.

Na prvim javnim licitacijama prodat je vozni park i zatečeni dio sekundarnih sirovina u vrijednosti od oko 160.000 KM. Sve ostalo u paketu prodato je ovih dana za 2,45 miliona KM.

Iz firme DMM kažu da u julu planiraju da puste u rad fabriku za proizvodnju peleta za koju su već kupili opremu u Italiji.

“Proizvodićemo tri tone peleta na sat i zaposliti novih 20-tak radnika. U 2019. planiramo da, opet sa najsavremenijom opremom, oživimo stolariju za proizvodnju prozora i vrata, ali o tom potom”, kažu iz te firme.

Na kupovinu DI Sjemeć pozitivno su reagovali i u lokalnoj zajednici. Načelnik Općine Milorad Jagodić rekao je da, mjereći po dosadašnjem radu, od firme DMM očekuje da će zaustaviti eroziju drvne industrije u općini i nastaviti sa finalizacijom proizvodnje uz zapošljavanje novih radnika što je od strateškog značaja za općinu kao cjelinu.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci