Euro blizu najnižih nivoa u pet mjeseci

Euro blizu najnižih nivoa u pet mjeseci

Kurs eura se zadržao na međunarodnim deviznim tržištima u četvrtak nedaleko najnižih nivoa u pet mjeseci, jer ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice.

Eurom se jutros u takvoj atmosferi trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cijena pala za blagih 0,1 posto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se, ipak, nešto iznad najnižih nivoa u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koji je pao u jednom trenutku u jučerašnjem trgovanju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih nivoa.

Američka valuta je ojačala prema japanskoj za 0,2 posto, na 110,575 jena, što je najviši nivo od januara ove godine.

Nastavak rasta prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice daje podršku dolaru, a oni su u međuvremenu dosegli 3,12 posto, najviši nivo od 2011. godine.

Pažnju ulagača, kada je o euru riječ, i dalje plijeni politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke, Pokret 5 zvijezda i Liga, pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 sedmice nakon što su održani parlamentarni izbori.

Pritiske na slabljenje eura izazvali su najnoviji napisi u italijanskim medijima da bi prema koalicijskom programu dvije populističke stranke od Europske centralne banke (ECB) mogle tražiti oprost 250 milijardi eura dugova.

Kurs eura se kreće tako osjetno ispod nivoa iznad 1,24 dolara, koji je dosegao u aprilu, a pod pritiskom se našao nakon izrazitijeg oporavka dolara jer su ulagači očekivali da će ključne kamatne stope u SAD-u morati dodatno rasti kako bi se zauzdavala inflacija dok ostale banke odgađaju zaoštravanje monetarne politike.

“Čini se da je euro na putu daljnjih gubitaka budući da tržišni sudionici, čini se, još imaju eura u portfeljima kojih se žele riješiti”, kazao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitesu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci