Aktuelno:
Euro blago ojačao zbog mogućeg postepenog ukidanja ECB-ovih poticaja

Euro blago ojačao zbog mogućeg postepenog ukidanja ECB-ovih poticaja

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura je ojačao protekle sedmice prema dolaru, podržan spekulacijama da će Europska centralna banka (ECB) početi ukidati velike monetarne poticaje, dok iz američkih FED-a stižu signali o sve većem oprezu monetarnih vlasti.

Euro je prema dolaru blago ojačao u proteklih sedam dana, i to za 0,29 posto, na 1,1765 dolara.

Euro je ove godine ojačao prema dolaru za 12 posto i bilježi najbolje rezultate u grupi valuta vodećih privreda svijeta G10, pri čemu su mu proteklih mjeseci podršku pružale spekulacije da će ECB uskoro početi smanjivati opsežan program monetarnih poticaja, usmjeren na poticanje ekonomskog rasta i inflacije u eurozoni.

Iako su zajedničku europsku valutu u srijedu zakočile tvrdnje neimenovanih izvora da čelnik ECB-a Mario Draghi neće iskoristiti nastup na neformalnom godišnjem bankarskom okupljanju u američkom Jackson Holeu za najavu promjene politike, ulagači su i dalje optimistični u pogledu njezinih izgleda.

Kurs dolara je pod pritiskom naznaka suzdržanosti u američkoj centralnoj banci kada je u pitanju nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa. Zapisnik s FED-ove julske sjednice je pokazao da su pojedini članovi odbora za monetarnu politiku zatražili obustavu ciklusa podizanja kamatnih stopa dok inflacija ne ojača.

Kurs jena je nastavio jačati i protekle sedmice prema dolaru, jer su investitori sve nervozniji oko ulaganja u rizičniju imovinu poput dionica zbog njihovih visokih valuacija te oko budućnosti 8-godišnjeg globalnog uzleta na dioničkim tržištima.

Tržišta su poljuljali i teroristički napadi naoružane ekstremističke skupine ISIL u Španiji, potaknuvši trgovce da potraže zaklon za kapital u imovini koju smatraju sigurnom.

Ulaganjima u sigurnije valute poput jena pogoduje i zabrinutost oko sposobnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da sprovede obećane ekonomske promjene.

Trump je početkom sedmice raspustio dva specijalizirana savjetodavna vijeća za poslovna pitanja, nakon što je dvoje izvršnih direktora dalo ostavke zbog njegovih reakcija na nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji, a dva dana kasnije poručio da neće osnovati ni Vijeće za infrastrukturna ulaganja.

“Kako kopni podrška predsjedniku Trumpu i unutar i izvan Bijele kuće, neizvjesno američko političko okruženje će vjerovatno održavati kurs dolara na niskim nivoima”, kaže Viraj Patel, strateg u londonskom ING-u.

Kurs jena je ojačao protekle sedmice za 0,13 posto prema dolaru, na 109,15 jena za dolar.

Agencije/V.P. 

O autoru

Srodni članci