Ekonomija eurozone dramatično izgubila zamah na kraju prvog kvartala

Ekonomija eurozone dramatično izgubila zamah na kraju prvog kvartala

Ekonomske aktivnosti u eurozoni su porasle u martu najslabijim tempom od početka prošle godine, konstatirala je u četvrtak u najnovijem izvještaju londonska kompanija Markit, izdvajajući među problemima zastoje u lancu nabave i manjak radne snage.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u martu na 55,3 boda, najniži nivo u nešto više od godinu dana, izračunali su u kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

U februaru je njegova vrijednost iznosila 57,1 bod.

“Iako je prosječna vrijednost PMI-ja u prvom tromjesečju i dalje relativno visoka, signalizirajući rast BDP-a za 0,7 do 0,8 posto, gubitak zamaha u odnosu na snažan početak godine prilično je dramatičan”, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru su porasle najslabijim tempom od prošlogodišnjeg januara, a usporio je i uslužni sektor, bilježe u Markitu.

“Usporavanje se bar dijelom može pripisati lošim vremenskim uslovima u pojedinim regijama na sjeveru i, što je možda još važnije, ′bolovima′ povezanim s naglim rastom u prethodnom razdoblju”, tumači Williamson.

“Često se tako navodilo da proizvodnju koče zastoji u lancu nabave i manjak sirovina”, podsjeća on, napominjući da su u slučaju Njemačke spomenuti zastoji najučestaliji u 22-godišnjoj historiji istraživanja.

Kao dodatni problem izdvaja sve učestalije slučajeve manjka kvalificirane radne snage.

Problemi s kapacitetima su zasjenili tako upola slabiji priljev novih narudžbi u odnosu na početak godine, što glavni ekonomist Markita dovodi u vezu s jačanjem eura i pojačanom političkom neizvjesnošću.

“Podaci zato upućuju na zaključak da je rast eurozone dosegnuo vrhunac na prijelazu iz prošle u ovu godinu i da se stabilizira na nešto nižoj, ali još uvijek solidnom nivou”, ističe Williamson.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci