Drugi uzastopni rast na azijskim tržištima

Drugi uzastopni rast na azijskim tržištima

Na azijskim berzama u utorak su indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, no ulagači su oprezni jer će ove sedmice biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno utjecati na tržišta.

MSCI Asia Pacific Index je skočio za 1,1 posto nakon što je proteklog petka pao na najniži nivo u dva mjeseca.

Australsko tržište je poraslo za 0,6 posto, dok je korejski Kospi podignut za 0,7 posto. Iako je Nikkei 225 otvorio u plusu, na kraju je korigiran za 0,8 posto.

Shanghai Composite Index je skočio za 1 posto na krilima globalnih dobitaka te sugestija o mogućoj državnoj pomoći. Podružnica kineskog regulatora za tržišta kapitala je ohrabrila u ponedjeljak dioničare domaćih kompanija da povećaju svoje udjele nakon prošlosedmične rasprodaje.

Tržište se polagano stabilizira nakon što su prošle sedmice naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata FED-a, prinosi na američke obveznice su dosegli prošle sedmice najvišeg nivoa u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci