Do 2030. u razvoj prometa 2 mlrd. eura iz EU

Do 2030. u razvoj prometa 2 mlrd. eura iz EU

Definirano 20-ak projekata u željeznici, cestama, pomorstvu, javnom i avioprevozu.

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Strategiju prometnog razvoja Hrvatske od 2017. do 2030. godine, a kako je kazao ministar prometa Oleg Butković, ova strategija osigurava okvir za razvoj prometnog sektora zemlje.

Strategija definira 16 ciljeva koji su primjenjivi za sektor prometa, 37 specifičnih ciljeva i 118 mjera podijeljenih u 6 prometnih sektora – željeznički, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz. “Donošenje ove strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednosti oko 2 milijarde eura”, rekao je Butković.

Izdvojio je most Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromotornih vlakova, obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i novih brodova za prijevoz putnika na otoke, dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik. Vlada je donijela i Program potpore strukturnim reformama od 2017. do 2020. Potpredsjednica i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da plan sadrži popis projekata koje će direktno finansirati Europska komisija (EK), njih 15 vrijednih 1,8 mlrd. eura.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci