Bevanda: ”Kredit MMF-a je najpovoljniji”

Bevanda: ”Kredit MMF-a je najpovoljniji”

Nastavak saradnje s MMF-om više je polemika za medije i javnost, nego što je predmet ozbiljne ekonomske analize.

U javnosti se kreira slika kako je aranžman s MMF-om samo novo zaduženje uvjetovano teškim reformama, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

”Kredit MMF-a je najpovoljniji i ne može se porediti sa kreditima komercijalnih banaka, a reforme su potrebne nama u BiH i ne treba ih nametati niko izvana. Poznato je da smo prihvatili Reformsku agendu, a ono što se planiralo pismom namjere u prethodnom aranžmanu koji je istekao u šestom mjesecu ove godine, dobrim dijelom je dio te agende. Mi smo, dakle, opredijeljeni za reforme koje su nam nužne”, kaže Bevanda.

Podsjeća da je bio ministar u Vladi FBiH kada su u vrijeme recesije provođene reforme i da se pokazalo da nam je aranžman s MMF-om pomogao da prevaziđemo ekonomsku krizu, ali i da pomjerimo stvari s mrtve tačke u pokretanju socijalnih i ekonomskih reformi.

Oni koji su tada bili protiv tog aranžmana i dizali tenzije medu boračkom populacijom, da pali zgradu Vlade, ističe Bevanda, sada su iza sebe ostavili deficit u federalnom proračunu u visini državnog proračuna.

Oni koji su napravili dugove i rušili dogovore, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH, ne mogu biti kritičari pozitivnih procesa BiH koje već imamo.

Bevanda je kazao da BiH mora očuvati finansijsku stabilnost i neometano funkcioniranje institucija i to je jedini put da se osiguraju redovite plaće, penzije, finansiranje zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

”Kritičari novog Zakona o radu sve su tiši, jer su tek vidjeli što taj zakon predviđa i koliko on zapravo štiti gospodarstvo, radna mjesta i fondove koji se od toga pune. Kada se stvara negativno ozračje, nijedan dobar projekt nema šansu. Zato ne vidim razlog da se odbija novi aranžman s MMF-om koji će svima biti od koristi, a reforme su naša neminovnost. Nažalost, izgubili smo prethodni mandat u Vladi FBiH, jer oni koji su nelegalno tu sjedili i odlučivali nisu imali ni hrabrosti ni znanja da otvore reformski put i daju šansu novim investicijama. Uvjeti koje je MMF postavljao u prošlom aranžmanu nisu bili plod trenutnih dogovora i nečiji hir, nego se temelje na realnom stanju i ekonomskim pokazateljima, tako da će se i novi aranžman, ukoliko se za to opredijelimo, biti utemeljen na činjeničnom stanju”, istakao je Bevanda.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci

  • Mark Jesse

    Trebate li kredit za bilo kojeg razloga, ako nam se da onda se obratite danas na Markjesseloanfirm1@yahoo.com pobj i dobiti kredit danas