Azijska razvojna banka podigla prognozu rasta regiona

Azijska razvojna banka podigla prognozu rasta regiona

Rast azijskih ekonomija će biti nešto brži ove godine nego što je ranije prognozirano, ali trgovinske tenzije sa SAD-om predstavljaju veliki rizik, objavila je Azijska razvojna banka (ADB) u ažuriranom izvještaju o stanju privreda u tom regionu.

Banka sa sjedištem u Manili očekuje ove godine stopu privrednog rasta od 6,0 posto u Aziji, što je malo iznad prethodne prognoze, nakon prošlogodišnje ekspanzije od 6,1 posto, prenosi agencija AP.

Za 2019. godinu predviđa da će rast blago usporiti na 5,9 procenata.

Iz ADB-a ističu da robusni izvoz i snažna domaća tražnja stanovništva pružaju podršlu aktivnostima 45 ekonomija obuhvaćenih godišnjim izvještajem ove banke.

Rizike u pogledu perspektiva rasta generišu uglavnom “strahovi od eskalacije trgovinskih tenzija”, ocjenjuje ADB, aludirajući na kinesko-američki trgovinski spor koji prijeti da eskalira u širi trgovinski rat.

U izvještaju se, kako napominje AP, ne spominje američki predsjednik Donald Trump, ali je jasno da se misli na njegovu trgovinsku politiku koja uključuje prijetnje Kini višim tarifama na desetine milijardi dolara izvoznih proizvoda te zemlje, u sporu u čijem su središtu pritužbe stranih kompanija da su primorane da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima.

Peking je odgovorio na ove prijetnje svojom listom tarifa na američke proizvode u sličnom iznosu.

“Nedavne tarife SAD-a na odabrane proizvode još uvijek nisu utjecale na trgovinu, ali bi dalje aktivnosti američke vlade i kineske kontramere mogle da potkopaju poslovanje i povjerenje potrošača u Aziji i Pacifiku”, navodi se u dokumentu.

ADB procenjuje da će rast kineske privrede, druge po veličini ekonomije svijeta, u 2018. godini usporiti na 6,6 posto, a naredne godine na 6,4 procenta, nakon što je lani dostigao 6,9 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci