Austrija se povlači iz Centralnoeuropske inicijative

Austrija se povlači iz Centralnoeuropske inicijative

Austrija će se povući iz Centralnoeuropske inicijative, čiji je nekada bila osnivač. Ta inicijativa trenutno okuplja 18 država, a osnovana je 1989. godine, sa ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoeuropskih zemalja, kao i približavanje regiona. Austrija je u CEI zauzimala vodeću ulogu, te je mjesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije.

Posljednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil-Lefler, supruga bivšeg šefa austrijske države, a koja se, nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu vanjskih poslova vodi sektor za Rusiju.

Dalje učešće Austrije u CEI nije svrsishodno, ističe Ministarstvo vanjskih poslova. Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje sa europskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.

Integracija jugoistočne Europe u strukture EU podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo i dodaje da je zbog toga istupanje iz CEI mjera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora. Pored toga, naglašava zvaničan Beč, moguće je time personalne i finansijske kapacitete bolje objediniti.

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča.

“Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gdje su nam potrebni kontakti”, rekao je on bečkom dnevniku „Standard”.

Prema njegovim riječima, Austrija sama prepušta utjecaj “neliberalnoj Mađarskoj” koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.

Pored toga, smatra, da se olako istupa iz organizacije u kojoj je članica i Bjelorusija.

bankar.me

O autoru

Srodni članci