Microsoft sprema veliki redizajn Office programa

Microsoft sprema veliki redizajn Office programa

Microsoft je prije nekoliko dana najavio kako će polako krenuti u redizajn svog uredskog paketa programa, Officea.

Bit će ovo, kako se čini po najavama, najveća promjena korisničkog sučelja od vremena kada je uvedena “vrpca” s naredbama (ribbon) umjesto klasičnog padajućeg izbornika. Bilo je to s dolaskom Officea 2007., kada je nagla promjena uzrokovala nezadovoljstvo korisnika i nesnalaženje u novom rasporedu naredbi.

I sada, više od desetljeća kasnije, kada smo se svi već navikli na “ribbone” u Office aplikacijama, Microsoft ih je odlučio – sasvim promijeniti. Novi izgled uredskih aplikacija koji sada testiraju trebao bi imati “pojednostavljenu vrpcu” u vrhu zaslona, koja će biti optimizirana prema korisničkim potrebama. Funkcionalni dio “ribbona” bit će značajno manji od dosadašnjeg i sastojat će se od tek jednog retka tipki, koje će pozivati najčešće korištene funkcije.

U Microsoftu kažu kako su sarađivali s korisnicima kako bi tamo smjestili samo najpotrebnije naredbe i pozicionirali ih na prava mjesta – a sve u svrhu što lakšeg korištenja i bržeg navikavanja na novi dizajn. No, svjesni su da bi nagli prelazak na novi izgled sučelja izazvao šok među milionima, pa su odlučili ovu promjenu uvesti postupno kroz narednih nekoliko mjeseci.

Prvi koji će imati mogućnost raditi na novom, “jednostavnom ribbonu” su korisnici Office 365 online paketa i to samo u Wordu. Nakon toga će, tokom , promjena stići “insiderima” na desktop inačici Officea za Windowse, a zahvatit će samo Outlook.

Word, Excel i PowerPoint, kao najkorištenije aplikacije na Windowsima koje koristi preko milijarda ljudi u svijetu, posljednje će dobiti ovu nadogradnju, kada ona kroz dugačku testnu fazu bude sasvim “izbrušena”.

 

www.bug.hr

O autoru

Srodni članci