back to top

Svjetski stručnjaci: Ako ne žele da ostave cigarete, pušačima treba ponuditi bolje rješenje

“Koncept smanjenja štetnosti spašava živote i pomaže ljudima. Iz iskustva mogu da kažem da pomaže pušačima, koji su i po nekoliko puta, pokušavali da prestanu. Zato uvijek treba da tražimo alternative kao što su proizvodi modifikovanog rizika. Pušačima treba ponuditi rješenje”, ističe prof. dr. Manuel Pais-Klemente. On je na petom samitu o „Smanjenju štetnosti od duhana: novi proizvodi, istraživanja i regulacija“, koji se pod pokroviteljstvom „Međunarodne asocijacije za smanjenje štetnosti i kontrolu pušenja“ ove godine, održava u Atini, naglasio važnost predstavljanja nove strategije na nivou država, kao i neophodnosti informisanja što većeg broja ljekara, kako bi sa „novim saznanjima bolje liječili pacijente“.

 


Image

.


 

Decenijama eminentni stručnjaci iz zdravstva i kontrole nikotinskih proizvoda pokušavaju da pronađu zajedničko i održivo rješenje za smanjenje broj pušača na globalnom nivou. Uprkos svim tradicionalnim mjerama, preko milijardu ljudi danas u svijetu konzumira cigarete. Prema svim prognozama, taj broj će ostati isti i u narednih pet godina. Zato je glavno pitanje, kako pomoći onima koji ipak izaberu da nastave sa cigaretama da zauvijek kažu ne duhanskom dimu.


Image

.


 

Akcenat skupa je bio na konceptu „smanjenje štetnosti“ i njegove primjene kada je riječ o pušenju cigareta. „Dostupnost informacija ima veliki značaj za pušače koji žele da prestanu kao i pokretanje dijaloga između države, donosioca odluka i regulatora javnog zdravlja. Manje rizični nikotinski proizvodi, koji su bolja alternativa od pušenja klasičnih cigareta, predstavljaju jedno od mogućih rješenja“, rečeno je na Samitu i istaknuto da iako nisu bez apsolutnog rizika, ako pušači ne mogu da se odreknu pušenja, za njih je manje rizično da pređu na alternativne nikotinske proizvode.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz oblasti onkologije dr. Piter Harper, apelovao je da nauka i struka više budu uključeni u rješavanje ovog problema kroz primjenu tzv. koncepta „smanjenje štetnosti“. „Naravno da je najbolja opcija ostaviti pušenje, ali moramo pomoći ljudima koji to ne žele i zato vjerujem da je rješenje u novom pristupu, odnosno primjeni koncepta smanjenja štete koje se bazira na nauci i inovacijama”, ističe dr. Harper.


Image

.


 

Profesor zdravstvene psihologije dr. Lion Šahab istakao je da, uprkos brojnim kampanjama protiv pušenja već više od 70 godina, uprkos brojnim istraživanjima i restriktivnim zakonima i dalje postoje pušači koji ne žele da ostave cigarete. On je predstavio dokaze o efikasnosti i uticaju na zdravlje različitih alternativa cigaretama. Postoje jaki dokazi da ovi alternativni proizvodi mogu uticati na prestanak ili smanjenje pušenja, rekao je prof. Šabah, pozivajući se na rezultate britanske studije o ostavljanju duhanskog dima.

Iako postoji sve više naučnih dokaza da su inovativni duhanski i alternativni nikotinski proizvodi manje štetni od klasičnih cigareta, potrebno je nastaviti sa prikupljanjem što više kliničkih istraživanja, kao i pojačati javnu diskusiju o njima, kako bi borba sa zavisnošću od klasičnih cigareta bila efikasnija, zaključak je na kraju ovog Samita.

 

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU